Kesten
Autor: Bljeona Mulići, 14. 11. 2013.
Jesen nam donosi jednu od najfinijih poslastica, a to je kesten. Kesten je fina, izuzetno zdrava, jesenska hrana. Postoji stotinu različitih vrsta kestena, a dijele se na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebno fini su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. Divlji kesten nije za jelo, ali posjeduje ljekovita svojstva.
Drvo kestena je u srodstvu s bukvom i hrastom, dugovječno, može narasti do 25 m uvis s bujnom, velikom krošnjom i godišnje dati preko 200 kg plodova. Može doseći starost i preko 500 godina. Kora kestena je glatka i sivosmeđa.
Iz kestena se dobiva i brašno koje se upotrebljava za pripremu kolača, a pogotovo u Francuskoj i Italiji.
Većina ljudi uživa u pečenim kestenima. Za njihovu pripremu kestene najprije treba prerezati (inače za vrijeme pečenja eksplodiraju), a potom ih staviti u tavu i peći na srednjoj vatri 20-tak minuta. Poslužuju se topli.
U vrijeme kestena mnogi restorani i slastičarnice nude razne slatke delicije od kestena.
Evo jedan savjet kako napravit fini kolač od kestena kod kuće.
Kesten parfe
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Učenicima, učiteljim... |
Sigurnost i zaštita ... |
Kazališta u Rijeci |
> Hrvatsko narodno kaz... |
> Gradsko kazalište lu... |
> Hrvatski kulturni do... |
> Kulturni centar Kalv... |
Muzeji u Rijeci |
> Muzej grada Rijeke |
> Muzej moderne i suvr... |
> Prirodoslovni muzej ... |
> Pomorski i povijesni... |
> Peek & Poke - Retro ... |
> Državni arhiv u Rijeci |
Galerije u Rijeci |
e-časopisi |