preskoči na sadržaj

Osnovna škola Turnić Rijeka

Login
Tražilica
e-Dnevnik

Kalendar
« Studeni 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Grad Rijeka

Anketa
Vaš omiljen predmet je:

















Carnet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
20.11.2017. 10:17
CARNet i Algebra potpisali Ugovor o nabavi usluge izrade obrazovnih sadržaja i provedba edukacija u sklopu projekta ''e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)''
U srijedu, 15. studenoga 2017. godine potpisan je “Ugovor o nabavi usluge izrade obrazovnih sadržaja i provedba edukacija u sklopu projekta ''e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)''. 

17.11.2017. 11:45
Danas se obilježava 25. rođendan interneta u Republici Hrvatskoj
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u petak, 17. studenoga 2017. godine obilježavaju 25 godina interneta u Republici Hrvatskoj. Svečanost se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. 

15.11.2017. 16:27
CARNetu i Srcu dodijeljene Povelje Republike Hrvatske
Odlukom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNet i Sveučilišnom računskom centru (Srce) Sveučilišta u Zagrebu dodijeljene su danas Povelje Republike Hrvatske.

10.11.2017. 13:58
Završio CUC 2017, najveća nacionalna konferencija o obrazovanju
U Dubrovniku je danas zatvorena 19. CARNetova korisnička konferencija CUC 2017 – najveća konferencija o obrazovanju u Republici Hrvatskoj. Gotovo 1.100 sudionika, od čega 650 učitelja, pratilo je CARNetovu konferenciju koja se ove godine održala pod nazivom “Povezani znanjem (… 25 godina)“. 

08.11.2017. 10:40
Počeo CUC 2017
Danas, 8. studenoga 2017. godine u hotelima Valamar Lacroma Dubrovnik i Valamar President Dubrovnik počinje 19. CARNetova korisnička konferencija CUC 2017. 

02.11.2017. 08:50
Obilježavanje 10 godina Portala za škole na CUC-u
Prigodnom prezentacijom i proslavom na CUC-u obilježavamo jubilarnih 10 godina postojanja Portala za škole (http:// www.skole.hr ).

31.10.2017. 14:17
CARNetov 6. webinar o primjerima dobre prakse: #kurtrocks at OneNote and GeoGebra
U utorak, 31. listopada 2017. godine, održan je šesti po redu webinar dobre prakse kojeg je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet organizirala za nastavnike praktičare uključene u provedbu pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“. 

30.10.2017. 12:49
Veliki odaziv na radionice o scenarijima poučavanja
Prošlog tjedna, u organizaciji CARNeta održane su dvije radionice o scenarijima poučavanja na kojima su sudjelovali nastavnici različitih predmeta osnovnih i srednjih škola te ravnatelji škola. 

30.10.2017. 08:09
Nacionalni CERT obilježava 10 godina postojanja
Ove godine, Nacionalni CERT, nacionalno središte za računalnu sigurnost, obilježava 10 godina svog postojanja. Nacionalni CERT (engl. Computer Emergency Response Team) osnovan je 30. listopada 2007. godine kada je Upravno vijeće CARNeta prema obvezama Zakona o informacijskoj sigurnosti donijelo izmjene statuta kojima je uspostavljen Odjel za Nacionalni CERT. Do tad, jedini CERT u RH bio je CARNet CERT koji je osnovan 1996. godine. 

27.10.2017. 13:18
Obnovljen Sporazum između MUP-a i CARNeta (Nacionalnog CERT-a)
Ovih dana, nakon tri godine, obnovljen je Sporazum o suradnji na prevenciji i rješavanju računalnih incidenata i drugih oblika računalnog kriminaliteta između MUP-a i CARNeta (Nacionalnog CERT-a). Sporazum je obnovljen kako bi sporazumne strane i dalje surađivale u cilju očuvanja sigurnosti kibernetičkog prostora Republike Hrvatske.

Raspored sati

Vremenik pismenih ispita

Informacije za roditelje

Radno vrijeme službi

Zvončari

Čakavski rječnik

Prijatelji

Lukin portal

Hrabri telefon

Na današnji dan

Portal edu.hr

Učilica

Prometna učilica

e- Lektira

online enciklopedija

Toni Milun

Tražilice

Google

Yahoo

Računi e-pošte

Carnet webmail

Gmail

Yahoo mail

Windows Live Hotmail

Freemail Net.hr

Slobodno vrijeme

Facebook     Twitter

You Tube

Iz našeg kraja

rijekadanas.com

korzo.net

Portali i e-novine

novilist.hr Jutarnji list.hr

tportal.hr Dnevnik.hr

Indeks.hr net.hr

 24sata.hr    Sportske novosti

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 4. 2015.

Ukupno: 271032
Ovaj mjesec: 10448
Ovaj tjedan: 2041
Danas: 367
Prehrambeni kutak

Dragi naši učenici, cilj ovog kutka je pružiti vam savjete  i preporuke kako se zdravo hraniti da biste bili zdravi, zadovoljni i uspješni učenici koji su svjesni da svojim ponašanjem  i navikama mogu utjecati na kvalitetu svog života.

Jesenski plodovi
Lea Glavurtić Lea Štampf / datum: 28. 11. 2016. 12:27

Jesen je prekrasno godišnje doba  u kojem nas priroda zasipa brojnim ukusnim plodovima. Veliki je užitak otići u prirodu i uz šetnju sakupljati razne šumske plodove i uživati u bojama jeseni.


[OPŠIRNIJE]



Dan jabuka
Boren Bobić / datum: 20. 10. 2014. 12:30
Dan jabuka

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.


[OPŠIRNIJE]



Trešnje
Boren Bobić / datum: 13. 6. 2014. 21:50
trešnje

Danas je trešnja raširena po cijelom svijetu, u mnogobrojnim sortama i varijacijama, ipak domovinom trešnje smatra se Turska. U  Rim su donesene oko 74. god. pr. Kr. Grci su zaslužni za uzgoj trešnje, a Rimljani svojim legijama za njezino rasprostiranje po Starom Kontinentu. 

Trešnjino je drvo više od 4 m, a cvate u svibnju. Bijeli skupni cvjetovi imaju duge peteljke iz kojih se razvijaju žuti ili crveni plodovi. Slatkog su okusa i ugodne arome s karakterističnom okruglom košticom u sredini.


[OPŠIRNIJE]



Jagode
Laura Butorac / datum: 8. 6. 2014. 12:01
Jagode

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog okusa, koje je ujedno i nadasve zdravo pa čak i ljekovito, onda je to nesumnjivo jagoda.

To bobičasto voće prepuno je iznenađenja. Zanimljivo je spomenuti i da su jagode jedino voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana.

Pripadaju porodici ruže, koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Cvijet im je bijel, a plod crvene boje. Prvi plodovi mogu se naći već u proljeće, a mogu se ubirati sve do jeseni. Danas je uzgajivačima poznato više od četiri stotine sorti.


[OPŠIRNIJE]



Smoothie
Boren Bobić / datum: 12. 5. 2014. 14:30
Smoothie

Smoothie se pravi od voća i povrća uz dodatke drugih namirnica, iako su neki smothieji napravljeni od 100 posto voća ili povrća. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino), laneno ulje, sezam, suncokret te čokolada.


[OPŠIRNIJE]



Štetnost gaziranih pića
Tina Bakić / datum: 2. 4. 2014. 14:39
Štetnost gaziranih pića

Gazirano piće je piće koje sadrži rastopljeni ugljični dioksid u obliku ugljične kiseline koja piću daje specifičan okus.

Pod opširnije saznajte kako ova vrsta pića šteti našem organizmu.


[OPŠIRNIJE]



Anoreksija - poremećaj ishrane
Tina Bakić / datum: 5. 3. 2014. 14:30
Anoreksija-poremećaj ishrane

Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne prirode. Iako je u središtu bolesti hrana, anoreksija je bolest uma. Oboljela osoba postaje opsjednuta slikom svoga tijela i često doživljava sebe debelom iako je istina suprotna. 


[OPŠIRNIJE]



Grašak
Boren Bobić / datum: 19. 2. 2014. 17:00
Grašak

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki, velike je hranjive vrijednosti i kao povrtlarska kultura ubraja se u grupu zrnatih mahunarki.

Čovjek za hranu nije upotrebljavao divlji samonikli grašak, iako se najstarija nalazišta graška javljaju u neolitu. Grašak je pronađen u starogrčkim grobovima 6000 godina prije Krista, a u južnoj Rusiji u 5000 godina starim arheološkim slojevima. U Europu je grašak stigao početkom srednjeg vijeka u vrijeme velikih seoba. Europljani su u 17. stoljeću rado pripremali svoja omiljena jela od graška.

Grašak se danas uzgaja gotovo u cijelom svijetu, a najviše u Rusiji, Kini, Indiji i SAD-u, odnosno, dobro uspijeva u krajevima s prohladnom i vlažnom klimom. To je biljka koja je jako ekonomična budući da daje relativno visoke prinose, a može se jednostavno konzervirati i upravo zato upotrebljavati cijele godine.

 


[OPŠIRNIJE]



Savjeti za zdraviji Život
Stella Valenčić / datum: 30. 1. 2014. 21:38
Savijeti za zdraviji život

Tijekom blagdana većina nas se nakupila viška kilograma kojih se sada silno želimo riješiti. Ovaj problem je ne samo među odraslima već i među nama djecom. Svi razmišljaju o svakakvim dijetama, informiraju se koja je zdravija, koja će dati bolje rezultate...


[OPŠIRNIJE]



Cikla
Bljeona Mulići / datum: 28. 1. 2014. 12:43
Cikla

Cikla je povrće zadebljanog korijena crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njezino bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicom. Također, sadrži i male količine kobalta koji je sastavni dio vitamina B12. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.

Cikla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuha ili kiseli. Može se jesti i sirova.


[OPŠIRNIJE]



Muffini
Nina Bogunović / datum: 8. 12. 2013. 13:46
Muffini

Rijetko tko može odoljeti slasnim kolačićima kao što su muffini. To su savršene slastice za hladno zimsko vrijeme i predblagdansko raspoloženje.

Ovo je članak o sreći u jednoj malenoj slastici i kako je napraviti. Pa, krenimo!


[OPŠIRNIJE]



Kesten
Bljeona Mulići / datum: 14. 11. 2013. 17:08
Kesten

Jesen nam donosi jednu od najfinijih poslastica, a to je kesten. Kesten je fina, izuzetno zdrava, jesenska hrana. Postoji stotinu različitih vrsta kestena, a dijele se na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebno fini su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. Divlji kesten nije za jelo, ali posjeduje ljekovita svojstva.


[OPŠIRNIJE]



Frapei
Petra Jutrović / datum: 12. 4. 2013. 16:42
Frapei

Zdravi, hranjivi i vrlo fini, sve su to prave voćne poslastice koje se serviraju u čaši. Riječ je naravno o frapeima, koji se uistinu lako pripremaju.



Ove ukusne napitke, koji su i mnogo više od toga, najbolje je imati kao međuobrok, a obično  se rade od raznog voća koje se miksa s mlijekom ili jogurtom. Osim ovih sastojaka po želji im možete dodati što god vam padne na pamet, poput čokolade, kakaa, meda, raznih začina i slično.


[OPŠIRNIJE]



Kupus
Vivien Lok / datum: 12. 4. 2013. 11:43
svježi kupus

Kupus sadrži mnogo vitamina C, kalcija, kalija, vitamin A, B1, B2, te druge ljekovite sastojke. Sirovi kupus je zdraviji od kuhanog, ali je i ukiseljeni kupus zdrav i ljekovit.


[OPŠIRNIJE]



Plastične boce nas truju
Tina Bakić / datum: 15. 3. 2013. 22:20
Svakodnevno trovanje

Većina boca iz kojih pijemo vodu i sokove kao npr. boca Coca-Cole, ledenog čaja, Jane i dr., napravljena je od plastike koja sadrži otrovne tvari koje polako ispušta u tekućinu koju mi kasnije popijemo.


[OPŠIRNIJE]



Mrkva - sirova mrkva izvrsna je zdrava grickalica
Stella Valenčić / datum: 6. 3. 2013. 12:09
Mrkva

Mrkva se po prvi put spominje u pisanim dokumentima u staroj Grčkoj, prije 2500 godina.

Davni predak današnje mrkve uzgajao se prije više od 1000 godina na području centralne Azije i Bliskog Istoka. Tadašnja mrkva nije nimalo sličila današnjoj, osobito zato jer joj je boja korijena bila ljubičasta. U doba stare Grčke, u Afganistanu se pojavila mrkva žutog korijena, koja se dalje uzgojem razvijala u prve oblike mrkve kakvu danas poznajemo. Obje sorte su se proširile Mediteranom i koristile u medicinske svrhe kod starih Grka i Rimljana. Hipokrat ju je još 430. godine prije Krista koristio u svojim receptima.

Sve do renesanse, mrkva nije bila osobito popularna. Vjerojatno je razlog bio taj što su prve sorte imale korijen vrlo tvrde i vlaknaste strukture. Početkom 17. stoljeća agronomi su uzgajali nekoliko sorti mrkve, te su uspjeli dobiti mrkvu narančasta korijena i mnogo ukusnije arome od svojih prethodnika. Europljani većinom uzgajaju ovu sortu, dok je u južnoj Aziji i sjevernoj Africi popularnija ona ljubičasta korijena. Zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti, mrkva je bila i prvo povrće koje je, početkom 19. stoljeća, konzervirano.

Danas ova biljka ima mesnati, debeli korijen intenzivne narančaste boje i zelene, peraste nadzemne listove. Korijen ima slatkastu hrskavu teksturu, dok su listovi gorki.

Pradomovinom mrkve smatra se upravo Europa, u kojoj ona i danas obilno raste kao divlja biljka. Od davnog pretka malog korijena, crvene, žute ili ljubičaste boje, uzgojem se danas razvilo preko 100 sorti, koje se razlikuju bojom i veličinom. Najbliži srodnici su joj pastrnjak, koromač, kumin i kopar.


[OPŠIRNIJE]



Za dečke - kako do snažnih mišića
Tina Bakić / datum: 30. 1. 2013. 11:25

Ako ste i vi jedni od onih dječaka kojima su bitni mišići i široka leđa pročitajte sljedeće preporuke i poboljšajte svoj izgled i snagu.

Hrana za snažne kosti 

Za jače kosti dječaci bi trebali jesti dovoljne količine kalcija, proteina i vitamina tj. hranu u kojoj to nalazimo, a to su jaja, meso i riba. Za pravilni razvoj kostiju, također je bitna i tjelovježba. Dječaci, ako ste primijetili da su vam majice postale previše uske znači da vam kosti jačaju i da su vam se ramena šire.


[OPŠIRNIJE]



Naranča
Stella Valenčić / datum: 30. 1. 2013. 10:47
Naranča

Naranča je vrijedan izvor vitamina i minerala. Odličan je izvor vitamina C koji iscjeljuje rane, podiže imunitet, osigurava zdravo funkcioniranje pluća, pomaže u borbi protiv umora, prehlade i gripe zato ju je posebno važno jesti zimi. Zbog odgovarajućeg sadržaja minerala pomaže uklanjanju toksina iz organizma.

Bilo bi poželjno da već kao djeca steknete naviku da uz žitarice pijete sok od naranče jer vitamin C pomaže tijelu da upije željezo iz biljne hrane kao što su žitarice, zeleno povrće, orašasti plodovi, sjemenke i leća.


[OPŠIRNIJE]



Doručak
Stella Valenčić / datum: 3. 12. 2012. 15:24
Doručak - najvažniji obrok u danu

Doručak je najvažniji obrok u danu. Kada pojedemo doručak svom tijelu osiguramo  potrebnu energiju koja mu treba da bismo rasli i bili uspješni i zadovoljni  učenici.  Ako ujutro ništa ne "ubacite" u usta, osjećati ćete se iscrpljeno, nećete imati dovoljno energije za obaveze koje vam slijede.


[OPŠIRNIJE]



RSS


preskoči na navigaciju