preskoči na sadržaj

Osnovna škola Turnić Rijeka

Novosti iz knjižnice

Međunarodni dan obitelji

Autor: Marija Malnar Zidarić, 17. 5. 2022. 13:06

U Produženom boravku, kao i uvijek, veselo i znatiželjno. U slobodnom vremenu koje nam ono pruža uspijevamo o nekim važnim temama govoriti i izražavati se dublje i drugačije, nego li nam to često dopušta klasični školski sat.

 [više]

Istraživačko učenje s referentnom zbirkom

Autor: Marija Malnar Zidarić, 12. 5. 2022. 08:55

Svake godine, pa tako i ove, našim četvrtašima održano je uvodno predavanje naše knjižničarke o referentnoj zbirci školske knjižnice. Nekima je to bio prvi susret s atlasima, leksikonima, enciklopedijima i sl. priručnicima, dok su neki ponosno isticali kako se s enciklopedijama druže od malih nogu. 

 [više]

Književni susret sa Ksenijom Grozdanić

Autor: Marija Malnar Zidarić, 9. 5. 2022. 14:54

7. travnja, riječka autorica s turnićkom adresom, Ksenija Grozdanić, posjetila je naš 4. a razred te održala interaktivno predstavljanje knjige „Dvanaest veselih mjeseci“ koja je uvrštena i u popis pomoćnih nastavnih sredstava za 2012./2013. god. za Hrvatski jezik te Prirodu i društvo, a ulomak je korišten i u čitanci „Hrvatski na dlanu 2“. 

 [više]

Noć knjige 2022.

Autor: Marija Malnar Zidarić, 5. 5. 2022. 11:52

Noć knjige pretvorili smo u Tjedan knjige! "Fantastične leteće knjige g. Morrissa Lessmora" odnijele su nas u svijet mašte i kreativnosti, a knjiga je barem na koji sat definitivno postala naš prostor slobode. Kako nam je bilo možete pogledati na linku:

https://bit.ly/nocknjige2022

 [više]

Međunarodni dan dječje knjige

Autor: Marija Malnar Zidarić, 4. 4. 2022. 15:06

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se već od 1967. godine kako bi se poticala ljubav prema čitanju i dječjoj knjizi, a 2. travnja uzet je kao datum rođenja Hansa Christiana Andersena. 

 [više]

Prva nagrada na Stvarajmo eKreativno!

Autor: Marija Malnar Zidarić, 28. 3. 2022. 15:07

Stvarajmo eKreativno nacionalni je projekt za školske knjižnice, podržan od MZO-a i AZOO-a, u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara (Podružnica Osječko-baranjske županije) s ciljem poticanja kreativne uporabe digitalnih alata u prezentiranju projekata ili izradi stripova, audiovizualnih slikovnica te interaktivnih priča.

 [više]

Mjesec hrvatskoga jezika

Autor: Marija Malnar Zidarić, 22. 3. 2022. 12:29

Od 2014. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, kao i mnogobrojne kulturne, obrazovne i znanstvene institucije, organiziraju brojna događanja, predavanja, radionice, tribine i sl. tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika (21.2.-17.3.) u počast hrvatskome jeziku kao najvažnijem elementu nacionalnoga identiteta.

Također, i u našoj školi svake godine obilježimo dane posvećene materinskome jeziku.

 [više]

Svjetski dan čitanja naglas

Autor: Marija Malnar Zidarić, 4. 2. 2022. 11:26

2. veljače učiteljica Silvija Stanišić i knjižničarka Marija Malnar Zidarić obilježile su s učenicima PB 3. razreda Svjetski dan čitanja naglas. Veliki panda i sićušni zmaj pokazali su nam u kratkim, toplim razgovorima kako je odanost i prijateljstvo dovoljno za sve postaje životnoga putovanja. https://bit.ly/svjetskidancitanjanaglas

 

 [više]

Pričaonica u PB 2.r.

Autor: Marija Malnar Zidarić, 18. 1. 2022. 11:12

17. siječnja održana je pričonica u produženom boravku 2. razreda na temu sova kojom se drugaši počinju baviti. A nije li najljepši uvod u svaki rad priča? U zbirci kratkih priča Tamare Bakran "Gvalup i druge priče", pronašli smo toplu, simpatičnu i pomalo neobičnu priču o jednom bračnom paru, sovama, čiju rutinu svakodnevnog bivanja na grani prekida čudesan i zastrašujući događaj - pad zvijezde s neba. 

Budući da učenici nisu gotovo ni treptali u iščekivanju hoće li se znatiželjna zvijezda, prerano pala s neba, uspjeti vratiti svojim roditeljima i postati nečija želja, može se reći da je autorica zasigurno postigla uspjeh u dječjim srcima jer se kraj željno iščekivao.

U kreativnome dijelu sata, nakon razmjene dojmova, učenici su izrađivali svoju zvijezdu Dragicu i upisivali svoje želje.

 [više]

Božićna čarolija u produženom boravku

Autor: Marija Malnar Zidarić, 11. 1. 2022. 09:07

Zadnji tjedan nastave proveli smo veselo u produženom boravku 3. razreda s učenicima i učiteljicom Silvijom Stanišić.

https://bit.ly/božićnačarolija

 [više]

Izložba MALI LJUDI, VELIKI SNOVI

Autor: Marija Malnar Zidarić, 13. 12. 2021. 12:44

Tijekom prosinca i siječnja moguće je u prostoru školske knjižnice razgledati izložbu "Mali ljudi, veliki snovi" nastalu nakon aktivnosti provedenih u Mjesecu hrvatske knjige. Istoimena tema, ostvarena u ediciji slikovnica autorice Marije Isabel Sanchez Vegara, progovara o životima poznatih i slavnih ljudi, kao i teškoćama koje su susretali na svome putu u formi slikovnice. Nako 6 održanih pričaonica, učenici razredne nastave  imali  su izbor: nacrtati portret poznate osobe ili nacrtati sebe kao uspješnog/uspješnu slikaricu, nogomataša, pjevača i sl. 

 [više]

Pričaonica Pismo Djedu Mrazu

Autor: Marija Malnar Zidarić, 13. 12. 2021. 12:28

U petak 10. prosinca održali smo prvu prosinačku pričaonicu u 2. a razredu tijekom njihove izvannastavne aktivnosti - družionice. Ususret Božiću i Djedu Mrazu - razgovarali smo o vrijednostima, dobrim djelima koja smo činili i koja još možemo popraviti, jesu  l ipravi darovi oko stola ili pod borom...

Nakon čitanja tople i šaljive priče o Ani i njezinu malđem bratu Jurju, kao i malome mišu zbog kojega su dječica zamalo ostala bez darova, učenici su se i sami okušali u pisanju pisma prema zadanome predlošku koja su tijekom sata Likovne kulture oslikali predivnim božićnim motovim.

 [više]

Mjesec knjige

Autor: Marija Malnar Zidarić, 24. 11. 2021. 12:15

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja se obilježava od 1995. s ciljem promoviranja knjige, autora, ilustratora, kulture čitanja, izdavaštva te svih ustanova i dionika vezanih za knjigu. I naša školska knjižnica provodi u svojoj mikrosredini programe poticanja čitanja i kreativnoga izražavanja kao dijela te važne društvene karike. Ovogodišnji bogat program možete pogledati u priloženome linku. 

https://bit.ly/mjesecknjige2021

 [više]

Lektira na drugačiji način

Autor: Marija Malnar Zidarić, 11. 10. 2021. 14:23

U 3.a i 4. a razredu održali smo pomalo drugačiji sat lektire jer smo pozvali našu knjižničarku u goste. Učiteljice, Sidonija Grabar i Ljubica Šuljić, osmislile su ponešto drugačiji sat u suradnji s knjižničarkom, a temi su pristupile s puno truda s obzirom na to da se radi o poeziji koju učenici nisu skloni čitati. Dakle, prvi je imperativ bio: igra i zabava! Na dnevnome redu bila jer zbirka pjesma „Nevidljiva Iva“ Zvonimira Baloga- zabavna, prohodna, temeljena na igri riječima. Učenicima je ovo bio prvi susret sa zbirkom kao lektirom, no nikako prvi susret s pjesništvom, a svoju su visoku razinu znanja pokazali u uvodnome dijelu sata u kojemu su ponovili osnovne pojmove važne za liriku: subjektivnost, ritam, kompozicija itd.

 [više]

Stigla nam je jesen, nečujno, polako...

Autor: Marija Malnar Zidarić, 7. 10. 2021. 09:20

U produženom boravku 2. i 3. razreda proveli smo veselo i radno-kreativno 2 dana: čitajući, stvarajući manualno i slaveći dolazak jeseni s učiteljicama Martinom Laginjom, Silviom Stanišić i knjižničarkom Marijom Malnar Zidarić.

https://bit.ly/jesenuproduzenom

https://gopro.com/v/nrZ3G2vRa1XnE

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET S LADOM FRANIĆ

Autor: Marija Malnar Zidarić, 17. 9. 2021. 11:54

U sklopu Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora, 16. rujna održan je susret s književnicom Ladom Franić u Dječjoj kući kojemu su prisustvovali i naši učenici te učenice 4. a razreda s učiteljicom Sidonijom Grabar i knjižničarkom Marijom Malnar Zidarić.

 [više]

Međunarodni dan pismenosti

Autor: Marija Malnar Zidarić, 9. 9. 2021. 10:32

Pismenom osobom smatra se, prema metodologiji korištenoj u popisu stanovništa RH, osoba koja može pročitati s razumijevanjem i napisati kraći vezani tekst o svakodnevnome životu na bilo kojem jeziku i pismu. 

Prema UNESCO-ovim podacima iz 2013. u svijetu postoji 757 miljuna nepismenih osoba starijih od 15 godina dok u Hrvatskoj, prema zadnjem popisu stanovništa iz 2011., imamo 0, 8% nepismenoga stanovništva (oko 30 000 osoba starijih od 10 god.) što je znatan pomak u odnosu na 1953. godinu kada je nepismenost iznosila 16, 3 %.

 

 
 [više]

Noć knjige 2021.

Autor: Marija Malnar Zidarić, 26. 4. 2021. 12:35

Kraj travnja uvijek je posebno uzbudljiv za knjižničare – treba osmisliti i pripremiti materijale, zanimljive naslove te zainteresirati učenike za knjigu. Činimo to tijekom cijele godine, ali 23. travnja, kada obilježavamo Noć knjige, vlada nekako drugačija atmosfera – knjiga je taj dan važna svima i o knjigama se govori na svakom koraku.

 [više]

Međunarodni dan dječje knjige

Autor: Marija Malnar Zidarić, 13. 4. 2021. 13:47

Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja,  obilježava se na rođendan poznatoga dječjega pisca bajki, Hansa Christiana Anderesna čime se želi podsjetiti na ljepotu dječje književnosti i njene prisutnosti u životu svakoga djeteta te važnost čitanja i obvezu odraslih da izlažu djecu lijepoj, pisanoj riječi. 

 [više]

Obilježili smo Mjesec hrvatskoga jezika

Autor: Marija Malnar Zidarić, 19. 3. 2021. 08:38

Unatoč burnoj povijesti i raznim jezičnim utjecajima, hrvatski je jezik održao svoju samosvojnost tijekom stoljeća. Postavši 24. službenim jezikom velike jezične zajednice Europske unije, važno je da i dalje pored "velikih" jezika ostane svoj, tj. čuva svoj nacionalni jezični identitet. A čuvaju ga njegovi govornici. Mjesec hrvatskoga jezika, stoga posebno obilježvamo i njegujemo s našim učenicima.

                                                   

 [više]

4. a, Istraživačko učenje - referentna zbirka

Autor: Marija Malnar Zidarić, 16. 3. 2021. 15:12

Što je priručna ili referentna zbirka knjižnice, kada ćemo posegnuti za kojom vrstom priručnika, na koji ćemo način pretraživati te gdje se ona uopće nalazi u knjižnici, kao i upoznavanje s virtualnom knjižnicom škole i elektroničkom referentnom zbirkom, naučio je 4. a istražujući u školskoj knjižnici uz pomoć knjižničarke.

Nakon kraćeg izlaganja knjižničarke u kojemu su učenici saznali osnovne razlikovnosti pojedinih priručnika, učenici su u skupinama rješavali problemske zadatake i s oduševljenejm iznosili svoja rješenja.

 [više]

Pozvani na državnu razinu natjecanja "Čitanjem do zvijezda"

Autor: Marija Malnar Zidarić, 8. 3. 2021. 09:06

1. ožujka tri učenice 7. i 8. razreda (Laura Lukačević, Tiana Klarić i Iva Baturina) pristupile su županijskoj razini natjecanja (ispit znanja) nacionalnoga projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“. 

 [više]

Valentinovo - pričaonica

Autor: Marija Malnar Zidarić, 16. 2. 2021. 14:38

Valentinovo smo ove godine obilježili online pričaonicom Ljubavni oglasi, Saše Veronek Germadnik i Ane Kolege. Učenicima je bilo ponuđeno da i oni pokušaju sastaviti ljubavni oglas, stvarni ili imaginarni. Kao i uvijek, stiglo je pregršt krasnih uradaka koje možete pogledati na linku te ujedno zahvaljujemo našim vrijednim učiteljicama koje se uvijek rado uključuju u aktivnosti knjižnice.

https://bit.ly/2N2f4jp

 [više]

Čitamo o zdravoj hrani, učimo i kuhamo

Autor: Marija Malnar Zidarić, 10. 2. 2021. 10:00

U produženom boravku ispunjavamo vrijeme učeći korisne životne vještine na zabavan i djeci prihvatljiv način.

Više pogledajte na: 

http://bit.ly/veselipetakzdravahrana

 [više]

6. a, 6. b - Organizacija znanja u knjižnici

Autor: Marija Malnar Zidarić, 4. 2. 2021. 16:19

3. veljače za učenike šestih razreda organiziran je sat na uobičajenu temu knjižnično-informacijske pismenosti: organizacija znanja u knjižnici. 

 [više]

Svjetski dan čitanja naglas

Autor: Marija Malnar Zidarić, 3. 2. 2021. 12:08

Svjetska organizacija LitWorld obilježava od 2010. godine Svjetski dan čitanja naglas  s ciljem promicanja i poticanja kulture čitanja. Mnogobrojne su poznate dobrobiti koje čitanje ima za pojedinca, ali i društvo u cijelosti. Čitanjem od najranije dobi ostvarujemo povezujući odnos s djetetom, a dovoljno je i samo 15 min na dan.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Šetnja školom

Tableti 2020.g.

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

Tableti - razne upute

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Grad Rijeka

Anketa
Vaš omiljen predmet je:

Korisni linkovi
Carnet
CMS za škole logo
Osnovna škola Turnić Rijeka / Franje Čandeka 20, HR-51000 Rijeka / os-turnic-ri.skole.hr / os-turnic@os-turnic-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju