preskoči na sadržaj

Osnovna škola Turnić Rijeka

Novosti iz knjižnice

Noć knjige 2023.

Autor: Katarina Pavletić, 3. 5. 2023. 12:23

Od 2012. godine održava se hvalevrijedna manifestacija Noć knjige kojom se barem jedan dan u godini želi knjigu staviti na zasluženo mjesto. Od učenja prvih slova, preko čitanja iz užitka i učenja do stvaranja samih književnih djela – knjiga nas prati tijekom života u različitim fazama i trenucima.

https://bit.ly/3LRQxcp

 [više]

Upoznali smo običaje slavljenja ukrajinskoga Uskrsa

Autor: Marija Malnar Zidarić, 6. 4. 2023. 10:54

Ususret dolasku najvećega kršćanskog blagdana, Uskrsa, organizirali smo u našoj školi ukrajinski Uskrs s ciljem upoznavanja običaja i vrijednosti koje Ukrajinci gaje u to doba godine, s naglaskom na Velikome tjednu. Povod su susretu naši učenici i roditelji iz Ukrajine koji su s nama od ove školske godine.

Posebnost događanja jest suradnja sa susjednom, partnerskom školom OŠ Srdoči i knjižničarkom Nensi Čargonja Košutom uz čiju pomoć se sve posložilo i uspješno odradilo na obostranu radost.

 [više]

Drugu godinu zaredom državni prvaci

Autor: Marija Malnar Zidarić, 5. 4. 2023. 12:49

I ove godine naša je škola sudjelovala u nacionalnome projektu za školske knjižnice o kreativnoj uporabi digitalnih alata - Stvarajmo eKreativno. Natjecali smo se u 1. kategoriji naslovljenoj Kreativna prezentacija projekta s temom prošlogodišnjega školskoga godišnjeg projekta - Kamen, a sudjelovali su učenici sadašnjega 4. a koji pohađaju produženi boravak te učiteljica Silvia Stanišić i knjižničarka Marija Malnar Zidarić.

Projekt je prikazan u digitalnome alatu Genially i možete ga vidjeti na poveznici:

https://view.genial.ly/62318b6734ea970019b8b620/interactive-content-projektni-tjedan-kamen

S obzirom da već dvije godine za redom zauzimamo 1.mjesto, zasigurno ćemo i dogodine pokušati ponovno testirati svoju kreativnost i uporabu tehnologije.

Pobjedom u projektu školska knjižnica dobiva paket knjiga sa suvremenim naslovima za poticanje  čitanja naših učenika.

 [više]

Radionica sapuna povodom Svjetskoga dana osoba s Down sindromom

Autor: Marija Malnar Zidarić, 23. 3. 2023. 12:09

20. i 22. ožujka održana je radionica izrade glicerinskih sapuna s uskrsnim motivima u produženom boravku 1. razreda te 3. b razredu. Ove godine povezali smo se s Udrugom 21 koja djeluje u našem gradu, a čiji polaznici prodajom svojih sapuna plaćaju najam svoga prostora. Našim skromnim doprinosom (sapunićima koje ćemo im darovati) želimo našim prijateljima simbolički pomoći i poručiti da nisu sami te da na našu pomoć mogu uvijek računati.

Radionicu je vodila knjižničarka Marija Malnar Zidarić uz pomoć učiteljica Silvije Stanišić i Bosiljke Skokan.

https://drive.google.com/file/d/15MpkdwFhjnqEPkFhTZXNaMZ26A8A0_P-/view?usp=sharing

https://youtube.com/watch?v=hFN-oqG6Nu0&feature=share

 [više]

Hvalevrijedan Vegetin natječaj

Autor: Marija Malnar Zidarić, 22. 3. 2023. 08:42

Od 15. veljače do 15. ožujka Vegeta je na svojim mrežnim stranicama otvorila hvalevrijedan natječaj za opremanje školskih kuhinja. Iako nismo ušli u 10 najboljih od kojih je javnost trebala izabrati 3 škole koje će dobiti novu kuhinju, i naš je video vrijedan gledanja. Potrudili se svakako jesmo, a nadamo se da će nas idući put sreća više poslužiti.

Video su izradile učiteljica produženoga boravka Silvia Stanišić i knjižničarka Marija Malnar Zidarić.

Video se može pogledati na poveznici: http://bit.ly/3LZctCX

 [više]

Čitanjem do zvijezda 2022./2023.

Autor: Marija Malnar Zidarić, 13. 3. 2023. 15:57

8. ožujka tri su učenice osmih razreda predstavljale našu školu na županijskoj razini natjecanja "Čitanjem do zvijezda" koje se ove godine održalo u Novom Vinodolskom: Sara Srok (8. a), Mihaela Cvijanović (8. b) i Mia Vuksan (8.b)

Domaćin natjecanja, Osnovna škola Ivana Mažuranića, kvalitetno je organizirala slobodbno vrijeme nakon natjecanja dok su se čekali rezulatati, tako da su naše učenice, bez obzira što se nisu plasirale na državno natjecanje, cijelom projektu dale ocjenu odličan - upoznale su nove vršnjake, kulturnu baštinu Novoga, obogatile svoje osobne i čitateljske horizonte.

 [više]

Pričaonica otpeljavanja čvorova u produženom boravku

Autor: Marija Malnar Zidarić, 3. 3. 2023. 10:21

Ovoga nam je tjedna u produženom boravku 1., 2. i 3. razreda bilo vrlo zapetljano. Stvarali smo uz pomoć učiteljica i knjižničarke prave petlje, a čitali smo i razgovarali i o nekim drugim zapetljanim čvorovima koji često nastaju iznad naših glava - u početku se pojave kao mali, gotovo neprimjetni čvorići, no mogu narasti do velikih čvorova kada nam postaju preteški teret koji nekad ne znamo sami riješiti.

 [više]

Valentinovo

Autor: Marija Malnar Zidarić, 15. 2. 2023. 12:13

Jedna neobična ljubavna priča

U Produženom boravku 1. razreda cijelo je  jutro bilo u znaku ljubavi – najvažnijega osjećaja koji pokreće cijeli svijet.

„ Bez ljubavi, bio bih… mjedi što ječi ili cimbal što zveči.“

 [više]

Međunarodni dan školskih knjižnica

Autor: Marija Malnar Zidarić, 25. 10. 2022. 08:52

Svake godine u Mjesecu hrvatske knjige učenici prvih razreda posjete sa svojim učiteljicama školsku knjižnicu – mjesto koje će im osam godina biti izvorom informiranja, učenja, druženja, susretanja s likovima lektirnih i drugih naslova za slobodno čitanje, mjesto koje će ih mijenjati iz dana u dan…

 [više]

Međunarodni dan zaštite šišmiša

Autor: Marija Malnar Zidarić, 7. 10. 2022. 08:21

21. rujna obilježili smo Međunarodni dan šišmiša u u Produženom boravku 1. i 3. razreda. 

 

 [više]

Rujanski izazov

Autor: Marija Malnar Zidarić, 8. 9. 2022. 10:53

Povodom Međunarodnoga dana pismenosti 8. rujna, pozivamo sve učenike na jedan izazov – nauči svaki dan novu riječ koristeći rječnike hrvatskoga, engleskoga i/ili talijanskoga jezika. Možeš li u mjesec dana naučiti 20/40/60 novih riječi koje će postati dio tvoga aktivnog rječnika?

 [više]

Međunarodni dan obitelji

Autor: Marija Malnar Zidarić, 17. 5. 2022. 13:06

U Produženom boravku, kao i uvijek, veselo i znatiželjno. U slobodnom vremenu koje nam ono pruža uspijevamo o nekim važnim temama govoriti i izražavati se dublje i drugačije, nego li nam to često dopušta klasični školski sat.

 [više]

Istraživačko učenje s referentnom zbirkom

Autor: Marija Malnar Zidarić, 12. 5. 2022. 08:55

Svake godine, pa tako i ove, našim četvrtašima održano je uvodno predavanje naše knjižničarke o referentnoj zbirci školske knjižnice. Nekima je to bio prvi susret s atlasima, leksikonima, enciklopedijima i sl. priručnicima, dok su neki ponosno isticali kako se s enciklopedijama druže od malih nogu. 

 [više]

Književni susret sa Ksenijom Grozdanić

Autor: Marija Malnar Zidarić, 9. 5. 2022. 14:54

7. travnja, riječka autorica s turnićkom adresom, Ksenija Grozdanić, posjetila je naš 4. a razred te održala interaktivno predstavljanje knjige „Dvanaest veselih mjeseci“ koja je uvrštena i u popis pomoćnih nastavnih sredstava za 2012./2013. god. za Hrvatski jezik te Prirodu i društvo, a ulomak je korišten i u čitanci „Hrvatski na dlanu 2“. 

 [više]

Noć knjige 2022.

Autor: Marija Malnar Zidarić, 5. 5. 2022. 11:52

Noć knjige pretvorili smo u Tjedan knjige! "Fantastične leteće knjige g. Morrissa Lessmora" odnijele su nas u svijet mašte i kreativnosti, a knjiga je barem na koji sat definitivno postala naš prostor slobode. Kako nam je bilo možete pogledati na linku:

https://bit.ly/nocknjige2022

 [više]

Međunarodni dan dječje knjige

Autor: Marija Malnar Zidarić, 4. 4. 2022. 15:06

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se već od 1967. godine kako bi se poticala ljubav prema čitanju i dječjoj knjizi, a 2. travnja uzet je kao datum rođenja Hansa Christiana Andersena. 

 [više]

Prva nagrada na Stvarajmo eKreativno!

Autor: Marija Malnar Zidarić, 28. 3. 2022. 15:07

Stvarajmo eKreativno nacionalni je projekt za školske knjižnice, podržan od MZO-a i AZOO-a, u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara (Podružnica Osječko-baranjske županije) s ciljem poticanja kreativne uporabe digitalnih alata u prezentiranju projekata ili izradi stripova, audiovizualnih slikovnica te interaktivnih priča.

 [više]

Mjesec hrvatskoga jezika

Autor: Marija Malnar Zidarić, 22. 3. 2022. 12:29

Od 2014. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, kao i mnogobrojne kulturne, obrazovne i znanstvene institucije, organiziraju brojna događanja, predavanja, radionice, tribine i sl. tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika (21.2.-17.3.) u počast hrvatskome jeziku kao najvažnijem elementu nacionalnoga identiteta.

Također, i u našoj školi svake godine obilježimo dane posvećene materinskome jeziku.

 [više]

Svjetski dan čitanja naglas

Autor: Marija Malnar Zidarić, 4. 2. 2022. 11:26

2. veljače učiteljica Silvija Stanišić i knjižničarka Marija Malnar Zidarić obilježile su s učenicima PB 3. razreda Svjetski dan čitanja naglas. Veliki panda i sićušni zmaj pokazali su nam u kratkim, toplim razgovorima kako je odanost i prijateljstvo dovoljno za sve postaje životnoga putovanja. https://bit.ly/svjetskidancitanjanaglas

 

 [više]

Pričaonica u PB 2.r.

Autor: Marija Malnar Zidarić, 18. 1. 2022. 11:12

17. siječnja održana je pričonica u produženom boravku 2. razreda na temu sova kojom se drugaši počinju baviti. A nije li najljepši uvod u svaki rad priča? U zbirci kratkih priča Tamare Bakran "Gvalup i druge priče", pronašli smo toplu, simpatičnu i pomalo neobičnu priču o jednom bračnom paru, sovama, čiju rutinu svakodnevnog bivanja na grani prekida čudesan i zastrašujući događaj - pad zvijezde s neba. 

Budući da učenici nisu gotovo ni treptali u iščekivanju hoće li se znatiželjna zvijezda, prerano pala s neba, uspjeti vratiti svojim roditeljima i postati nečija želja, može se reći da je autorica zasigurno postigla uspjeh u dječjim srcima jer se kraj željno iščekivao.

U kreativnome dijelu sata, nakon razmjene dojmova, učenici su izrađivali svoju zvijezdu Dragicu i upisivali svoje želje.

 [više]

Božićna čarolija u produženom boravku

Autor: Marija Malnar Zidarić, 11. 1. 2022. 09:07

Zadnji tjedan nastave proveli smo veselo u produženom boravku 3. razreda s učenicima i učiteljicom Silvijom Stanišić.

https://bit.ly/božićnačarolija

 [više]

Izložba MALI LJUDI, VELIKI SNOVI

Autor: Marija Malnar Zidarić, 13. 12. 2021. 12:44

Tijekom prosinca i siječnja moguće je u prostoru školske knjižnice razgledati izložbu "Mali ljudi, veliki snovi" nastalu nakon aktivnosti provedenih u Mjesecu hrvatske knjige. Istoimena tema, ostvarena u ediciji slikovnica autorice Marije Isabel Sanchez Vegara, progovara o životima poznatih i slavnih ljudi, kao i teškoćama koje su susretali na svome putu u formi slikovnice. Nako 6 održanih pričaonica, učenici razredne nastave  imali  su izbor: nacrtati portret poznate osobe ili nacrtati sebe kao uspješnog/uspješnu slikaricu, nogomataša, pjevača i sl. 

 [više]

Pričaonica Pismo Djedu Mrazu

Autor: Marija Malnar Zidarić, 13. 12. 2021. 12:28

U petak 10. prosinca održali smo prvu prosinačku pričaonicu u 2. a razredu tijekom njihove izvannastavne aktivnosti - družionice. Ususret Božiću i Djedu Mrazu - razgovarali smo o vrijednostima, dobrim djelima koja smo činili i koja još možemo popraviti, jesu  l ipravi darovi oko stola ili pod borom...

Nakon čitanja tople i šaljive priče o Ani i njezinu malđem bratu Jurju, kao i malome mišu zbog kojega su dječica zamalo ostala bez darova, učenici su se i sami okušali u pisanju pisma prema zadanome predlošku koja su tijekom sata Likovne kulture oslikali predivnim božićnim motovim.

 [više]

Mjesec knjige

Autor: Marija Malnar Zidarić, 24. 11. 2021. 12:15

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja se obilježava od 1995. s ciljem promoviranja knjige, autora, ilustratora, kulture čitanja, izdavaštva te svih ustanova i dionika vezanih za knjigu. I naša školska knjižnica provodi u svojoj mikrosredini programe poticanja čitanja i kreativnoga izražavanja kao dijela te važne društvene karike. Ovogodišnji bogat program možete pogledati u priloženome linku. 

https://bit.ly/mjesecknjige2021

 [više]

Lektira na drugačiji način

Autor: Marija Malnar Zidarić, 11. 10. 2021. 14:23

U 3.a i 4. a razredu održali smo pomalo drugačiji sat lektire jer smo pozvali našu knjižničarku u goste. Učiteljice, Sidonija Grabar i Ljubica Šuljić, osmislile su ponešto drugačiji sat u suradnji s knjižničarkom, a temi su pristupile s puno truda s obzirom na to da se radi o poeziji koju učenici nisu skloni čitati. Dakle, prvi je imperativ bio: igra i zabava! Na dnevnome redu bila jer zbirka pjesma „Nevidljiva Iva“ Zvonimira Baloga- zabavna, prohodna, temeljena na igri riječima. Učenicima je ovo bio prvi susret sa zbirkom kao lektirom, no nikako prvi susret s pjesništvom, a svoju su visoku razinu znanja pokazali u uvodnome dijelu sata u kojemu su ponovili osnovne pojmove važne za liriku: subjektivnost, ritam, kompozicija itd.

 [više]

Stigla nam je jesen, nečujno, polako...

Autor: Marija Malnar Zidarić, 7. 10. 2021. 09:20

U produženom boravku 2. i 3. razreda proveli smo veselo i radno-kreativno 2 dana: čitajući, stvarajući manualno i slaveći dolazak jeseni s učiteljicama Martinom Laginjom, Silviom Stanišić i knjižničarkom Marijom Malnar Zidarić.

https://bit.ly/jesenuproduzenom

https://gopro.com/v/nrZ3G2vRa1XnE

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET S LADOM FRANIĆ

Autor: Marija Malnar Zidarić, 17. 9. 2021. 11:54

U sklopu Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora, 16. rujna održan je susret s književnicom Ladom Franić u Dječjoj kući kojemu su prisustvovali i naši učenici te učenice 4. a razreda s učiteljicom Sidonijom Grabar i knjižničarkom Marijom Malnar Zidarić.

 [više]

Međunarodni dan pismenosti

Autor: Marija Malnar Zidarić, 9. 9. 2021. 10:32

Pismenom osobom smatra se, prema metodologiji korištenoj u popisu stanovništa RH, osoba koja može pročitati s razumijevanjem i napisati kraći vezani tekst o svakodnevnome životu na bilo kojem jeziku i pismu. 

Prema UNESCO-ovim podacima iz 2013. u svijetu postoji 757 miljuna nepismenih osoba starijih od 15 godina dok u Hrvatskoj, prema zadnjem popisu stanovništa iz 2011., imamo 0, 8% nepismenoga stanovništva (oko 30 000 osoba starijih od 10 god.) što je znatan pomak u odnosu na 1953. godinu kada je nepismenost iznosila 16, 3 %.

 

 
 [više]

Noć knjige 2021.

Autor: Marija Malnar Zidarić, 26. 4. 2021. 12:35

Kraj travnja uvijek je posebno uzbudljiv za knjižničare – treba osmisliti i pripremiti materijale, zanimljive naslove te zainteresirati učenike za knjigu. Činimo to tijekom cijele godine, ali 23. travnja, kada obilježavamo Noć knjige, vlada nekako drugačija atmosfera – knjiga je taj dan važna svima i o knjigama se govori na svakom koraku.

 [više]

Međunarodni dan dječje knjige

Autor: Marija Malnar Zidarić, 13. 4. 2021. 13:47

Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja,  obilježava se na rođendan poznatoga dječjega pisca bajki, Hansa Christiana Anderesna čime se želi podsjetiti na ljepotu dječje književnosti i njene prisutnosti u životu svakoga djeteta te važnost čitanja i obvezu odraslih da izlažu djecu lijepoj, pisanoj riječi. 

 [više]

Obilježili smo Mjesec hrvatskoga jezika

Autor: Marija Malnar Zidarić, 19. 3. 2021. 08:38

Unatoč burnoj povijesti i raznim jezičnim utjecajima, hrvatski je jezik održao svoju samosvojnost tijekom stoljeća. Postavši 24. službenim jezikom velike jezične zajednice Europske unije, važno je da i dalje pored "velikih" jezika ostane svoj, tj. čuva svoj nacionalni jezični identitet. A čuvaju ga njegovi govornici. Mjesec hrvatskoga jezika, stoga posebno obilježvamo i njegujemo s našim učenicima.

                                                   

 [više]

4. a, Istraživačko učenje - referentna zbirka

Autor: Marija Malnar Zidarić, 16. 3. 2021. 15:12

Što je priručna ili referentna zbirka knjižnice, kada ćemo posegnuti za kojom vrstom priručnika, na koji ćemo način pretraživati te gdje se ona uopće nalazi u knjižnici, kao i upoznavanje s virtualnom knjižnicom škole i elektroničkom referentnom zbirkom, naučio je 4. a istražujući u školskoj knjižnici uz pomoć knjižničarke.

Nakon kraćeg izlaganja knjižničarke u kojemu su učenici saznali osnovne razlikovnosti pojedinih priručnika, učenici su u skupinama rješavali problemske zadatake i s oduševljenejm iznosili svoja rješenja.

 [više]

Pozvani na državnu razinu natjecanja "Čitanjem do zvijezda"

Autor: Marija Malnar Zidarić, 8. 3. 2021. 09:06

1. ožujka tri učenice 7. i 8. razreda (Laura Lukačević, Tiana Klarić i Iva Baturina) pristupile su županijskoj razini natjecanja (ispit znanja) nacionalnoga projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“. 

 [više]

Valentinovo - pričaonica

Autor: Marija Malnar Zidarić, 16. 2. 2021. 14:38

Valentinovo smo ove godine obilježili online pričaonicom Ljubavni oglasi, Saše Veronek Germadnik i Ane Kolege. Učenicima je bilo ponuđeno da i oni pokušaju sastaviti ljubavni oglas, stvarni ili imaginarni. Kao i uvijek, stiglo je pregršt krasnih uradaka koje možete pogledati na linku te ujedno zahvaljujemo našim vrijednim učiteljicama koje se uvijek rado uključuju u aktivnosti knjižnice.

https://bit.ly/2N2f4jp

 [više]

Čitamo o zdravoj hrani, učimo i kuhamo

Autor: Marija Malnar Zidarić, 10. 2. 2021. 10:00

U produženom boravku ispunjavamo vrijeme učeći korisne životne vještine na zabavan i djeci prihvatljiv način.

Više pogledajte na: 

http://bit.ly/veselipetakzdravahrana

 [više]

6. a, 6. b - Organizacija znanja u knjižnici

Autor: Marija Malnar Zidarić, 4. 2. 2021. 16:19

3. veljače za učenike šestih razreda organiziran je sat na uobičajenu temu knjižnično-informacijske pismenosti: organizacija znanja u knjižnici. 

 [više]

Svjetski dan čitanja naglas

Autor: Marija Malnar Zidarić, 3. 2. 2021. 12:08

Svjetska organizacija LitWorld obilježava od 2010. godine Svjetski dan čitanja naglas  s ciljem promicanja i poticanja kulture čitanja. Mnogobrojne su poznate dobrobiti koje čitanje ima za pojedinca, ali i društvo u cijelosti. Čitanjem od najranije dobi ostvarujemo povezujući odnos s djetetom, a dovoljno je i samo 15 min na dan.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Šetnja školom

Tableti 2020.g.

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

Tableti - razne upute

Kalendar
« Svibanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Grad Rijeka

Anketa
Vaš omiljen predmet je:

Korisni linkovi
Carnet
CMS za škole logo
Osnovna škola Turnić Rijeka / Franje Čandeka 20, HR-51000 Rijeka / os-turnic-ri.skole.hr / os-turnic@os-turnic-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju