SCONES
Sastojci:
• obično brašno za posipanje
• 3 šalice1 samodizajućeg brašna (ili obično brašno u koje ćemo dodati prašak za pecivo)
• 80 g maslaca, narezanog na kocke
• 1 – 1 ¼ šalice mlijeka
• džem i tučeno vrhnje (mascarpone sir je dobra zamjena za vrhnje)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lagano pobrašnite lim za pečenje. Prosijte samodizajuće brašno u veliku posudu.
2. Prstima usitnjavajte i umijesite maslac u brašno dok smjesa ne postane nalik mrvicama za kruh.
3. Izdubite smjesu u sredini, ulijte šalicu mlijeka. Mijesite dok tijesto ne postane meko i glatko. Prebacite na ravnu površinu i nemojte previše mijesiti da tijesto ne postane tvrdo.
4. Razvaljajte tijesto da bude debljine 2 centimetra. Rezačima (kalupčićima) promjera 5 cm izrežite scones. Stavite ih na lim za pečenje međusobno udaljene 1 cm i pospite brašnom. Pecite 20-25 minuta dok ne poprime zlatnožutu boju i dok se ne dignu. Prebacite na žičanu rešetku.
5. Poslužite s vrhnjem i džemom.
1 1 šalica = 2, 5 dcl
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Učenicima, učiteljim... |
Sigurnost i zaštita ... |
Kazališta u Rijeci |
> Hrvatsko narodno kaz... |
> Gradsko kazalište lu... |
> Hrvatski kulturni do... |
> Kulturni centar Kalv... |
Muzeji u Rijeci |
> Muzej grada Rijeke |
> Muzej moderne i suvr... |
> Prirodoslovni muzej ... |
> Pomorski i povijesni... |
> Peek & Poke - Retro ... |
> Državni arhiv u Rijeci |
Galerije u Rijeci |
e-časopisi |