Svjetski dan bolesnika u knjižnici
Autor: Vera Barkiđija, 21. 2. 2014.
Povodom obilježavanja dana kojeg nitko ne priželjkuje, skupina knjižničara istražila je: kako sačuvati zdravlje, što je potrebno jesti da bismo ostali zdravi, što je štetno u našoj prehrani, da li se dovoljno bavimo sportom????
Iz literature školske knjižnice utvrdili smo koje su naše mogućnosti, što odabrati, a što izbjegavati, ponudili smo neke isprobane recepte naših starijih u liječenju ali i u prehrani...
Izradili smo plakate, izložili korištenu literaturu, saznali za glumce: Crveni nosovi i njihov humanitarni rad.
Dobro došli u školsku knjižnicu!
knjižničarka: Maja Hadnađ VII.c
Čaj protiv kašlja od lovorovog lista
Sastojci:
- 10 opranih listova lovora,
- 12 žlica šećera,
- 5 dcl hladne vode.
Postupak: čaj se kuha na laganoj vatri dok ne ishlapi 1 dcl vode.
Sirup se pije 3x dnevno po 1 žlicu.
knjižničarka: Vera Barkiđija
Čaj za liječenje upaljenih krajnika od zeljaste biljke pavenke (vinca minor)
Sušene listove i cvjetove (ubrane tijekom svibnja i lipnja) umočiti u vrelu vodu. Ohlađenom tekućinom treba ispirati usnu šupljinu i grlo. Korisno je malo čaja popiti ukoliko ne smeta gorki okus.
Isti postupak je i za listove ljekovite biljke kadulje (žalfija).
Upala grla uspješno se liječi i jabučnim octom.
Postupak: ne oguljene jabuke samelji (u kori su nevidljive kvaščeve gljivice), koje će uz malo šećera (za nekoliko dana) napraviti zdravu, pomalo resku tekućinu.
knjižničarka: Nikolina Mihelčić-Ban
Savijača od špinata
12 dkg margarina, šalicu brašna, malo soli, 2dcl mlijeka pomiješati sa 40 dkg špinata. U ohlađenu smjesu dodati 4 žutanjka i snijeg od 4 bjelanjka. Peći na temperaturi od 200 °C, 30 minuta. Nakon pečenja smjesu saviti u svitak. Pustiti da malo odstoji pa na odmotani sadržaj namazati svježi sir i svježe paprike izrezane na trake. Nakon što ponovno savijemo u svitak, premažemo ga vrhnjem i naribanim sirom. Ostaviti da se sastojci malo sjedine pa poslužiti.
Dobar vam tek želimo!
knjižničarka: Maja Hadnađ VII.c
Zdrav i ukusan integralni kruh
Sastojci:
1kg prosijanog tamnog brašna
1 svježi kvasac (umješan u zasebnoj posudici s dodatkom mlijeka i malo tamnog šećera)
1 mala žličica soli
7 žlica domaćeg maslinovog ulja
1 žličica lanenih sjemenki
1 žličica sezama
1 žličica suncokretovih sjemenki
pola žličice zobenih pahuljica
Sastojke dobro izmješati, ostaviti pola sata na toplom, zatim oblikovati u kruh, a potom peći 45 minuta. (Ukusniji je ako se peče u krušnoj peći).
knjižničarka: Antonija Lekaj VII.c
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Učenicima, učiteljim... |
Sigurnost i zaštita ... |
Kazališta u Rijeci |
> Hrvatsko narodno kaz... |
> Gradsko kazalište lu... |
> Hrvatski kulturni do... |
> Kulturni centar Kalv... |
Muzeji u Rijeci |
> Muzej grada Rijeke |
> Muzej moderne i suvr... |
> Prirodoslovni muzej ... |
> Pomorski i povijesni... |
> Peek & Poke - Retro ... |
> Državni arhiv u Rijeci |
Galerije u Rijeci |
e-časopisi |