Jednom tjedno okuplja se skupina Mladih knjižničara. Knjižničari pomažu u posudbi knjiga, vraćanju knjiga na police, izradi panoa, opremi novih naslova, provođenju pričaonica za mlađe razrede. Sudjeluju na važnijim projektima poticanja čitanja (Čitanjem do zvijezda, Nacionalni kviz za poticanje čitanja), ali i uče o povijesti pisma, inkunabula, štamparija, online katalozima...
Svjetski dan bolesnika u knjižnici
Autor: Vera Barkiđija, 21. 2. 2014.
Povodom obilježavanja dana kojeg nitko ne priželjkuje, skupina knjižničara istražila je: kako sačuvati zdravlje, što je potrebno jesti da bismo ostali zdravi, što je štetno u našoj prehrani, da li se dovoljno bavimo sportom????
Iz literature školske knjižnice utvrdili smo koje su naše mogućnosti, što odabrati, a što izbjegavati, ponudili smo neke isprobane recepte naših starijih u liječenju ali i u prehrani...
Izradili smo plakate, izložili korištenu literaturu, saznali za glumce: Crveni nosovi i njihov humanitarni rad.
Dobro došli u školsku knjižnicu!
knjižničarka: Maja Hadnađ VII.c
Čaj protiv kašlja od lovorovog lista
Sastojci:
- 10 opranih listova lovora,
- 12 žlica šećera,
- 5 dcl hladne vode.
Postupak: čaj se kuha na laganoj vatri dok ne ishlapi 1 dcl vode.
Sirup se pije 3x dnevno po 1 žlicu.
knjižničarka: Vera Barkiđija
Čaj za liječenje upaljenih krajnika od zeljaste biljke pavenke (vinca minor)
Sušene listove i cvjetove (ubrane tijekom svibnja i lipnja) umočiti u vrelu vodu. Ohlađenom tekućinom treba ispirati usnu šupljinu i grlo. Korisno je malo čaja popiti ukoliko ne smeta gorki okus.
Isti postupak je i za listove ljekovite biljke kadulje (žalfija).
Upala grla uspješno se liječi i jabučnim octom.
Postupak: ne oguljene jabuke samelji (u kori su nevidljive kvaščeve gljivice), koje će uz malo šećera (za nekoliko dana) napraviti zdravu, pomalo resku tekućinu.
knjižničarka: Nikolina Mihelčić-Ban
Savijača od špinata
12 dkg margarina, šalicu brašna, malo soli, 2dcl mlijeka pomiješati sa 40 dkg špinata. U ohlađenu smjesu dodati 4 žutanjka i snijeg od 4 bjelanjka. Peći na temperaturi od 200 °C, 30 minuta. Nakon pečenja smjesu saviti u svitak. Pustiti da malo odstoji pa na odmotani sadržaj namazati svježi sir i svježe paprike izrezane na trake. Nakon što ponovno savijemo u svitak, premažemo ga vrhnjem i naribanim sirom. Ostaviti da se sastojci malo sjedine pa poslužiti.
Dobar vam tek želimo!
knjižničarka: Maja Hadnađ VII.c
Zdrav i ukusan integralni kruh
Sastojci:
1kg prosijanog tamnog brašna
1 svježi kvasac (umješan u zasebnoj posudici s dodatkom mlijeka i malo tamnog šećera)
1 mala žličica soli
7 žlica domaćeg maslinovog ulja
1 žličica lanenih sjemenki
1 žličica sezama
1 žličica suncokretovih sjemenki
pola žličice zobenih pahuljica
Sastojke dobro izmješati, ostaviti pola sata na toplom, zatim oblikovati u kruh, a potom peći 45 minuta. (Ukusniji je ako se peče u krušnoj peći).
knjižničarka: Antonija Lekaj VII.c
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Učenicima, učiteljim... |
Sigurnost i zaštita ... |
Kazališta u Rijeci |
> Hrvatsko narodno kaz... |
> Gradsko kazalište lu... |
> Hrvatski kulturni do... |
> Kulturni centar Kalv... |
Muzeji u Rijeci |
> Muzej grada Rijeke |
> Muzej moderne i suvr... |
> Prirodoslovni muzej ... |
> Pomorski i povijesni... |
> Peek & Poke - Retro ... |
> Državni arhiv u Rijeci |
Galerije u Rijeci |
e-časopisi |