preskoči na sadržaj

Osnovna škola Turnić Rijeka

Login
e-Dnevnik

Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Grad Rijeka

Anketa
Vaš omiljen predmet je:

Carnet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
02.08.2018. 13:06
Pilot projektom e-Škole započela digitalna transformacija škola u Hrvatskoj
Škole koje sudjeluju u CARNET-ovom pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" značajno su napredovale u primjeni digitalnih tehnologija, pokazuju rezultati završnog vrednovanja digitalne zrelosti škola koje su CARNET i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), akademski partner na projektu, proveli u razdoblju od veljače do travnja ove godine.

18.07.2018. 12:28
Svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)
U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020."

02.07.2018. 10:31
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNET i UNESCO surađuju u pripremi Strategije digitalne zrelosti škola
U sklopu provedbe projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ u Zagrebu se, od 2. do 4. srpnja 2018. godine, održava posljednja radionica Povjerenstva za izradu Strategije digitalne zrelosti škola. Radionicu organizira Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET kao nositelj pilot projekta e-Škole, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te stručnjacima iz UNESCO-a.

02.07.2018. 09:43
Webinar: Život Engleskog jezika u Školi za život
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNET i i Hrvatskim udruženjem profesora engleskog, organizira webinar pod nazivom Život Engleskog jezika u Školi za Život. Webinar će se održati u ponedjeljak, 9. srpnja 2018. godine od 20 do 21 sat. 

20.06.2018. 15:01
Uspješno proveden projekt “Jačanje kapaciteta za razvoj i reviziju CARNET-ovih usluga vezanih uz primjenu IKT-a u obrazovanju”
U okviru programa Erasmus+ proveden je projekt pod nazivom “Jačanje kapaciteta za razvoj i reviziju CARNET-ovih usluga vezanih uz primjenu IKT-a u obrazovanju” u sklopu kojeg su ostvarene četiri mobilnosti, od čega su dva strukturirana tečaja i dva promatranja rada u inozemstvu ( Job shadowing ). Na mobilnostima je sudjelovalo četvero djelatnika CARNET-a, Tina Marković, Ana Orlović, Gordana Jugo i Ivica Matotek

15.06.2018. 14:43
Objavljena "Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata"
U okviru provedbe projekta GrowCERT izrađena je “Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata” nastala temeljem  Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti . 

14.06.2018. 23:54
Uklonjene poteškoće u radu e-Dnevnik aplikacije za učenike
U četvrtak, 14. lipnja 2018. godine, u kasnim večernjim satima uočene su nepravilnosti u radu e-Dnevnik aplikacije za učenike. CARNET je tijekom noći poduzeo sve radnje na uklanjanju poteškoća s pristupom e-Dnevnik aplikaciji koje su uočene kod dijela korisnika sustava ocjene.skole.hr  te je u ranim jutarnjim satima uspostavljena puna funkcionalnost e-Dnevnik aplikacije za učenike.

12.06.2018. 14:17
Nacionalni CERT u međunarodnoj vježbi Cyber Europe 2018
Nacionalni CERT i ove je godine sudjelovao u međunarodnoj vježbi Cyber Europe 2018 koju je organizirala Agencija EU-a za kibernetičku sigurnost (ENISA) u suradnji s tijelima i agencijama iz područja kibernetičke sigurnosti iz cijele Europe. 

06.06.2018. 09:38
Hrvatske škole u europskom projektu za razvoj digitalnih kompetencija
S početkom školske godine 2018./2019., posredstvom Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, nastavnici 1. i 2. razreda svih srednjih škola u Republici Hrvatskoj moći će koristiti inovativnu CRISS platformu za stjecanje, vrednovanje i certificiranje digitalnih kompetencija svojih učenika.

28.05.2018. 13:52
Održana svečana dodjela nagrada pobjednicima CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“
U subotu, 26. svibnja 2018. godine, u 11 sati u I. tehničkoj školi Tesla održana je svečana dodjela nagrada pobjednicima CARNET-ovog natjecanja namijenjenog svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj „Lektira na pozornici robotskog kazališta“.

Raspored sati

Vremenik pismenih ispita

Informacije za roditelje

Radno vrijeme službi

Zvončari

Čakavski rječnik

Prijatelji

Lukin portal

Hrabri telefon

Na današnji dan

Portal edu.hr

Učilica

Prometna učilica

e- Lektira

online enciklopedija

Toni Milun

Tražilice

Google

Yahoo

Računi e-pošte

Carnet webmail

Gmail

Yahoo mail

Windows Live Hotmail

Freemail Net.hr

Slobodno vrijeme

Facebook     Twitter

You Tube

Iz našeg kraja

rijekadanas.com

korzo.net

Portali i e-novine

novilist.hr Jutarnji list.hr

tportal.hr Dnevnik.hr

Indeks.hr net.hr

 24sata.hr    Sportske novosti

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 4. 2015.

Ukupno: 368600
Ovaj mjesec: 2079
Ovaj tjedan: 304
Danas: 141
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava po Istri
Autor: Marija Illich, 10. 11. 2017.

Na terenskoj nastavi iz Povijesti, Hrvatskog jezika i Geografije putovali smo Istrom. Obišli smo Roč i Aleju glagoljaša koja se proteže od Roča do Huma, srednjovjekovni grad Motovun i zvjezdarnicu u Tičanu.


 

U ranim jutarnjim satima krenuli smo prema prvom odredištu, srednjovjekovnom Roču. Obišli smo crkvu sv. Antuna na čijem se zidu nalazi ispisan glagoljski abecedarij koji se smatra najvažnijim glagoljskim grafitom srednjovjekovne Istre nastao oko 1200. godine. Pogledali smo i crkvicu Sv. Roka sa sačuvana dva sloja fresaka (stariji sloj datira iz 14., a noviji iz 15. st.). 

 

 

 

 

 

Zatim smo krenuli Alejom glagoljaša prema Humu. Aleju glagoljaša čini 11 spomenika u čast prvom slavenskom pismu glagoljici. Učenici podijeljeni u skupine upoznali su nas s ulogom pojedinog spomenika i uveli nas vratima Huma u najmanji grad na Zemlji. Jedan od najljepše očuvanih srednjovjekovnih gradova, s brojim crkvama, glagoljskim natpisima i očuvanom gradskom ložom privlači veliki broj turista. Upravo zbog toga, od ukupno 30 stanovnika koliko ih je bilo prema posljednjem popisu 2011. godine, svi radno sposobni  zaposleni su u uslužnim djelatnostima. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posljednji i najmnogoljudniji srednjovjekovni gradić kojega smo posjetili bio je Motovun koji s pravom nosi svoje ime. Naime, ime grada dolazi od keltske riječi montona što znači grad u gori. Postojanje je navedenoga grada poznato još u brončano doba kada se tu nalazilo važno gradinsko naselje iznad doline rijeke Mirne. U ranom je srednjem vijeku Motovun postao jedno od pet vodećih istarskih središta, a u 2/2 XIII. st. dospio je pod mletačku vlast kada se oblikovao srednjovjekovni izgled grada. Danas grad u gori broji nešto manje od 1000 stanovnika, ali može se pohvaliti s titulom „jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u Istri“. Stanovništvo u Motovunu bavi se poljoprivredom ili turizmom, što je vidljivo iz obradivih površina te očuvanosti brojnih građevina. Učenici su nakon kratkog razgledavanja najvažnijih kulturno-povijesnih spomenika prošetali bedemima Motovuna te se orijentirali uz pomoć kompasa i odredili reljefne oblike na pojedinim stranama svijeta. Razgovarajući s lokalnim stanovništvom proširili su svoje znanje o povijesti grada, načinu života nekada i danas te o mogućnostima razvoja ovoga kraja. 

 

 

Nakon odrađenih zadataka posjetili smo posljednju postaju današnje terenske nastave, zvjezdarnicu Tičan. Poslušali smo predavanje o Sunčevu sustavu i posjetili najpoznatiju zvjezdarnicu u Republici Hrvatskoj. Puni dojmova uputili smo se prema Rijeci željno iščekujući sljedeće putovanje.

 

 

 

 

 

Nakon zasluženoga odmora, sjedeći tjedan smo se susreli na dodatnoj nastavi te smo svoje dojmove s putovanja prenijeli na pano.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju