Jesenski plodovi
Autor: Lea Glavurtić, Lea Štampf, 28. 11. 2016.
Jesen je prekrasno godišnje doba u kojem nas priroda zasipa brojnim ukusnim plodovima. Veliki je užitak otići u prirodu i uz šetnju sakupljati razne šumske plodove i uživati u bojama jeseni.
Šipak
Tržnice u jesen vrve šipkom (narom), voćem bogatim kalijem, vitaminom C i anti-oksidativnim polifenolima. Njegov sok je vrlo cijenjen jer pomaže u zaštiti organizma od zloćudnih i kardiovaskularnih bolesti. Zapravo, gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje. Šipak obiluje i vodom, zbog čega ga se smatra vrlo osvježavajućim voćem.
Mandarina
Mandarina je omiljeno voće, osim zbog sočnog i slatkog mesa, i zbog laganog guljenja prilikom kojeg se oslobađa lijepi miris eterične kore koja se koristi svježa, sušena ili nakon kuhanja u šećernom sirupu za ukrašavanje kolača i slastica.
Kod nas najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje.
Bundeva
Bundeva je simbol zrele jeseni. Jestiva bundeva ima sočno meso izrazite narančaste boje, koje sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka. U prvom redu, to je beta-karoten, narančasti pigment koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidant. Pored manjih količina bjelančevina, ugljikohidrata i masti, bundeva sadrži čitav niz vitamina, minerala i biljnih vlakana. Osim zbog jestivog ploda, bundeva se uzgaja i zbog sjemenki koje imaju veću hranjivu vrijednost od mesnatog dijela. Bogatije su mastima, bjelančevinama i ugljikohidratima te vitaminima i mineralima, posebno željezom, fosforom, kalijem i kalcijem.
Bundeva je idealna namirnica za osobe s želučanim i crijevnim tegobama, te njezini sastojci djeluju protuupalno na cijeli organizam.
Kesten
Kesten je jedna od namirnica koju uvijek povezujemo s mirisima jeseni. Pitomi kesten je blagog, slatkastog okusa, a od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C. Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti, sadrži minerale i vitamine A, B i C grupe. Zbog svojih ljekovitih sastojaka, kesten se koristi u proizvodnji farmaceutskih preparata.
Jednostavan kolač s bundevom
Potrebno:
• 1 jaje
• 350 g šećera
• 400 g brašna
• 350 g naribane bundeve
• 1 vanilin šećer
• 1 prašak za pecivo
• 200 ml ulja
• 200 ml mlijeka
• sok 1 limuna (po želji strugana limunova korica)
Priprema:
1. Miksati (a možete i pjenjačom ako nemate mikser) jaje, sa uljem i mlijekom. U posebnoj posudi izmiješati sve ostale suhe sastojke.
2. Dodati mokre sastojke k suhima i dobro sve sjediniti. Na kraju umiješati kuhačom ribanu bundevu i sok od limuna.
3. Biskvitnu smjesu izliti u lim za pečenje prethodno namašćen i pobrašnjen (lim srednje veličine, cca 20×30 cm) i poravnati.
4. Peći u pećnici na 175ºC 40-45 minuta.
5. Kolač rezati na kocke i prije posluživanja posipati šećerom u prahu.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Učenicima, učiteljim... |
Sigurnost i zaštita ... |
Kazališta u Rijeci |
> Hrvatsko narodno kaz... |
> Gradsko kazalište lu... |
> Hrvatski kulturni do... |
> Kulturni centar Kalv... |
Muzeji u Rijeci |
> Muzej grada Rijeke |
> Muzej moderne i suvr... |
> Prirodoslovni muzej ... |
> Pomorski i povijesni... |
> Peek & Poke - Retro ... |
> Državni arhiv u Rijeci |
Galerije u Rijeci |
e-časopisi |