preskoči na sadržaj

Osnovna škola Turnić Rijeka

Radovi učenika

Zanimljivosti o kruhu

Autor: Bernardica Rubeša, 24. 10. 2016.

Jedete ga (vjerojatno) svaki dan, ali koliko zapravo znate o njemu? Mi do danas i nismo znali previše... Učenici produženog boravka 2. a i 2. b razreda odlučili su istražiti neke zanimljivosti o kruhu.

Već su stari Egipćani kruh pripremali na način sličan našem: brašno, voda, sol i kvasac koje su nekad obogaćivali masnoćom, jajima ili medom. Kruh od dizanog tijesta otkriće je koje se pripisuje Egipćanima. Radnicima u Egiptu su se često isplaćivale nadnice u porcijama kruha.

 

Mia, 2. a

 

Kao i mnoge druge namirnice, kruh je u Europu stigao iz Egipta preko Grčke. Grci su uživali u raznim oblicima kruha, poput neobične štruce u obliku gljive, a rado su mu dodavali ulje i med.

 

Nika, 2. b

 

Proizvodnju kruha od Grka su preuzeli Rimljani u čijim je rukama on doživio pravi procvat. U Rimu su pekari dobili svoj zanat. Bio je to jedini zanat koji nije bio robovski već slobodan.

 

Amela, 2. b

 

Položaj u društvu se procjenjivao po boji kruha, bijeli su jeli oni na vrhu društvene ljestvice, a oni na dnu, crni kruh.

 

Tea S., 2. b

 

Danas se u Europi više pojede bijelog kruha, a crni je kruh s raznim dodacima sjemenki najčešći izbor zdravstveno osviještenih osoba koje žele uravnoteženu prehranu.

 

Borjan, 2. a

 

Za koju god vrstu kruha se vi odlučite važno je da ga pojedete, a ne bacite!!!




Šetnja školom

Tableti 2020.g.

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

Tableti - razne upute

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Grad Rijeka

Anketa
Vaš omiljen predmet je:

















Korisni linkovi
Carnet
CMS za škole logo
Osnovna škola Turnić Rijeka / Franje Čandeka 20, HR-51000 Rijeka / os-turnic-ri.skole.hr / os-turnic@os-turnic-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju