2020-06-05 16:27:00

Ah, taj imperativ!

Učenici šestih razreda povezali su novo znanje o imperativu s novonastalom, ali i svakodnevnom situacijom. Tek su se upoznali s imperativom, a već ih je potaknuo na pisanje.

Kako je pandemija utjecala na imperativ

Ova je pandemija učinila da na najbolji način naučim što je imperativ. Moja ih je mama imala pregršt. Zapravo, uz one stare, ubacila je mnoštvo novih:

"Filipe, skini tenisice!"

"Operi ruke!"

"Stavi masku!"

Ali nerijetko sam čuo i one stare koje sam sada još bolje utvrdio:

"Napiši domaću zadaću!"

"Čitaj lektiru!"

"Pospremi sobu!"

"Pojedi!"

I tome slično...

Zapravo, kad bolje razmislim, najbolje mi je kad idem u školu sa svojim društvom iz razreda. Čak mi nedostaje da mi profesorica kaže: “Filipe, ne okreći se! " ili još više:"Filipe, ne prepisuj!"

Definitivno je ovo razdoblje koje ću pamtiti po mnogim imperativima. A iskreno se nadam da će na red doći uskoro i onaj ljetni: "Plivaj!"

Filip Frgačić, 6. a

 

 

Glava mi puca od tih imperativa

Moje jutro počinje kao i svako drugo jutro riječima koje glase:"Budi se!"

Onda, kad se dignem, počinju svi ti imperativi: pazi da ne zakasniš na videopoziv, budi oprezan na testu iz matematike, pazi kako odgovaraš na pitanja i razne druge molbe ,upozorenja, savjeti i naredbe.

Kad završim sa svim tim obavezama za školu i kad mislim da napokon mogu ići van,  i dalje me mama želi tlačiti  imperativima.

Ne znam kako je vama, ali od imperativa pukla mi je glava.

Martin Brlek, 6. b

 

 

Treba li nam toliko imperativa u životu

Svaki dan čujem: Diži se! Pospremi sobu!  Imperativi su mi već dosadili! Uvijek se pitam zašto postoje? Tko ih je smislio? I zašto su bitni?

Mamu uvijek čujem: Odi baciti smeće, postavi tanjure na stol, pomozi mi, posloži!

Imperativi mi idu na vrh glave, ali uvijek posluže u nekim situacijama u našim životima.

Ella Matea Modrinić, 6. b

 

 

Imperativi su mi navrh, čak i preko glave!

Imperativi su mi navrh glave, čak i preko glave! Stvarno mogu iznervirati ljude, a kada mene iznerviraju, to je strašno!

Najgore je kada netko nekome zapovijeda. Pogotovo je loše kad to čine  prijatelji  pa se poslije pitaju zašto ste ljuti na njih. Uopće ne shvaćaju da ih to ljuti i da im to ne paše. Čujem mnoge imperative: napravi zadaću, pregledaj zadaću, provjeri tri puta jesi li dobro napravila, pospremi sobu, obuci se lijepo, to ti ne stoji, obuci nešto drugo, to je preodraslo, obuci nešto drugo, nemaš dovoljno godina da to obučeš ( zapravo je za moju dob), pripremi se, diži se, spavalico, pazi na ovo, pazi na ono, pazi kako to radiš, i tako dalje.

Lijepo je kada mi netko govori da pazim, tada shvaćam da se brinu za mene i da misle na mene. Kada su mala djeca u pitanju, u njihovim igrama je najgore kada se zapovijeda; možda jesu mali, ali  se tek razvijaju. Kada netko od male djece u igri počne zapovijedati, sva se ostala djeca uvrijede i počnu jedni druge vrijeđati. To  se i meni nekoliko puta znalo dogoditi i vidjela sam takve situacije sto puta pa u sebi pomislim kako im ne dosadi da se toliko vrijeđaju i jedni drugima zapovijedaju.

Anastasija Piljanović, 6. b

 

 

U mom životu imperativ vodi glavnu riječ

U mom životu imperativ vodi glavnu riječ.

Kada god se okrenem, samo čujem: Lea! Kreni! Uči! Jedi! Požuri!

Ali ima i lijepih  imperativa.  Na primjer, kada sam vani i igram se sa svojim prijateljima, a  oni viču: Lea, trči, love te! ili Pazi, pogodit  će te! Svaki dan mi imperativ ili uljepšava  ili  zagorčava. Ne mogu više

Nekad  galame: uči, uči, uči!!  Onda se okrene ploča i čuje se malo blaže: Molim te, Lea, dođi! Uglavnom mogu reći da je imperativ svaki dan u mojem društvu, čini mi život zanimljivim i mogu vam reći - da njega nema, bilo bi mi jako dosadno. Stoga, želim da se ja i imperativ i dalje družimo i da mi čini dane zabavnijima.

Lea Grubešić, 6. b

 

 

Čest gost u mome danu

Često su nas u školi učili o našim pravima i obvezama.  Ah, sve je to tako povezano.

E, da, postoji jedan glagolski način u mom životu koji je čest gost u mom danu. Voli izricati molbe, zahtjeve, ali i zapovijedi. Ima tako moćno ime kao i njegovo djelovanje. Zove se imperativ.  Njegov nastup počinje od jutra: "Operi zube! , "Budi dobra!"... Zanimljivo mu je pravo na obrazovanje i moje dužnosti  pa nastavak kreće u školi kada je odmoran i kao da želi pokazati svoj moć : "Prestani pričati!", "Prepiši to!" , "Digni se!", " Molim vas, dođite!", "Molim te, šuti!", "Sara , čitaj lektiru"...

I tako do navečer, baš je neumoran taj imperativ.

Moj dan  ne bi bio  zanimljiv bez njega i zato ga jako dobro znam i volim.

Sara Tijanić, 6. a

 

 

Bacam se na posao

Sve je počelo jednom rečenicom u prvom razredu: "Hajde, Rebeka, dođi na ploču!" Od tog trenutka za mene je počela školska borba.

Svakoga dana u glavi bi mi odzvanjao glas moje drage učiteljice, ali i ostalih profesora: "Pripazite, sljedeći sat bit će ispitivanje!"  Osim školskih obveza, imala sam i one baletne. Svakoga dana odlazila sam na balet u baletnu školu gdje bih svaki dan čula usklike moje profesorice. Ne, nije se derala, već me je upozoravala na neke manje pogreške. Upozoravala je  i moje prijateljice. Odrastajući, postala sam odgovornija, s više obveza. Ali i sada čujem: "Hej, Rebeka, kreni na posao!" I tako završavam pisanje ovog sastava i bacam se dalje na posao.

Rebeka Marasović, 6. b

 

 

Moja mama je svjetski prvak u imperativu

Ustani! Operi zube! Umij se! Presvuci se! Doručkuj!

Piši! Idi ručati! Piši zadaću! Pospremi sobu! Pometi!

Idi učiti! Pij vode! Vježbaj! Operi zube! Obuci pidžamu! Legni u krevet! Spavaj!

Moj cijeli dan sastoji se od imperativa. Moja mama je svjetski prvak u imperativu. A ja se pitam hoće li osvanuti jedan glagol u perfektu. Daj Boze!

Frane Maratović, 6. b

 

 

Roditelji znaju što je najbolje

Ne mogu više podnijeti prigovaranje roditelja!

 Čim se probudim, počinju naredbe i ludilo.

Nora, pospremi krevet, operi zube, usiši stan, isprazni mašinu za suđe, i tako dalje. Nikad dosta tih naredbi! I nakon što napravim sve te zadatke, onda bratu moram pomoći s njegovom školom!

Zar mi nikada ne mogu reći: Nora, odi u svoju sobu, odmori se, naspavaj se, poigraj se...  Nikada!

Ali ne zamjeram im, oni su moji roditelji i znaju što je najbolje za mene.

Nora Grk, 6. a


Osnovna škola "Turnić" Rijeka