2020-03-05 12:18:00

Svjetski dan palačinki

Svjetski dan palačinki obilježava se od 1445. godine. Datum nikad nije isti jer to ovisi kada pada Uskrs pa se obilježava u razdoblju od 3. veljače do 9. ožujka. Povod obilježavanja je priča o domaćici u Olneyju, Velika Britanija, koja je toliko bila zaokupljena izradom palačinki da je zaboravila na vrijeme dok nije čula crkvena zvona koja pozivaju na misu. Tada je istrčala na cestu noseći u ruci tavu s palačinkom, te je trčala istovremeno okrećući palačinku u zraku.

 

Guinnesov rekord u broju ispečenih palačinki postavljen je 9. veljače 2008. u Fareju (SAD), te je iznosio točno 34 818 palačinki.

 

 

Običaj u Velikoj Britaniji je da se, na Svjetski dan palačinki, stanovnici utrkuju u okretanju palačinki. Pravila su stroga: natjecatelji moraju baciti svoje palačinke, barem tri puta, oponašajući pečenje palačinki, kao i nositi pregaču i maramu.

 

 

 

Postoje različiti recepti za ovu ukusnu poslasticu. Osnovni sastojci su:

brašno,

voda,

jaja,

sol,

ulje,

a dodatni sastojci su:

mlijeko,

mineralna voda,

cimet,

kakao,

vanili šećer,

kokosovo mlijeko...

U svijetu su jako poznate francuske Crep Suzette i američke palačinke:

 

 


Osnovna škola "Turnić" Rijeka