2019-12-27 15:12:00

Čakavčići put Ronjgi 25 - objavljeni literarni radovi Čakavske grupe škole

U OŠ Drago Gervais, Brešca 11. studenog 2019. bilo je predstavljanje dvadeset i pete knjige "Čakavčići pul Ronjgi". Za učenike osnovnih škola i Ustanovu Ivan Matetić Ronjgov to je izuzetan uspjeh. Osnovni cilj Ustanove je vrednovanje i propagiranje djela Ivana Matetića Ronjgova, ali i drugih autohtonih kulturnih vrijednosti Hrvatskog primorja, otoka i Istre.

 

Na natječaj su se javile 39 osnovne i područne škole iz Primorsko-goranske županije, s 427 proznih i pjesničkih uradaka koje je napisalo 245 učenika.

Ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja predstavio je novu zbirku, a urednica i članica prosudbene komisije Cvjetana Miletić (uz Vlastu Sušanj Kapićevu i Marinu Frlan-Jugo) čestitala je na sudjelovanju svim školama, učiteljima, voditeljima i roditeljima.

Istaknuto je da se u mnogim školama s čakavčićima radi kontinuirano jer su radovi pismeno čistiji, različitiji, nisu vezani za jednu temu pa se tako kod učenika razvija i veća pismenost i snažnija ljubav prema čakavskoj riječi.

U našoj školi čakavska grupa godinama vrijedno radi, sudjeluje i na drugim literarnim natječajima u državi, osvaja brojna priznanja i nagrade. Čakavska riječ daleko se čuje.

 

 

U zbirci su objavljen literarni radovi prošlogodišnje čakavske grupe 4. b razreda: pjesma „Duga“ koju je napisala učenica Kaja Štimac, pjesma „Rečina“ koju je napisao učenik Mateo Popović, pjesma „Učka“ koju je napisala učenica Nea Superina.

Posebno izdvojeni radovi, u užem izboru je pjesma „Moja baka“ koju je napisao učenik Andrej Kljun te pjesma „More i ja“ koju je napisala učenica Mihaela Cvijanović.

Nagrada za svakog učenika je to što je njegov rad tiskan u ovoj knjizi.

Mentorica učenika bila je učiteljica Svjetlana Višnić.

Bravo, bravo!

Svjetlana Višnić, voditeljica čakavske grupe


Osnovna škola "Turnić" Rijeka