2019-10-25 08:07:00

Svjetski dan tjestenine

Svjetski dan tjestenine obilježava se 25.10.

Na svjetski dan tjestenine stručnjaci za prehranu i nutricionisti dijele svoje znanje o visokoj vrijednosti tjestenine. Tjestenina spada u skupinu namjernica koja je neizmjerno raznolika, prirodna i nadasve praktična te ju je kao takvu vrlo lako i jednostavno uskladiti sa gotovo svim mogućim sastojcima.

 

Svjetski dan tjestenine počeo se obilježavati 25. listopada 2000. Na svijetu postoji preko 50 vrsta tjestenine. Tjestenina je prehrambeni proizvod koji se radi od: jaja, brašna, vode i malo soli po želji. Neke od tih vrsta su: špageti, fuži, penne, rigatoni, makaroni... 

 

 

Najpoznatiji umak za tjesteni je Alfredo. Taj umak se sastoji od: maslaca, vrhnja za kuhanje, uz zdrobljenog češnjaka, sviježe nasjeckanog peršina/češnjaka u granulama, sol i papar. Postoje i bijeli umak sa sirom, salsa, gulaš ...

 

 

Tjestina potječe iz Italije i Kine. Zapisano je da je iz Kine Marco Polo još u 13. stoljeću donio rezance od tjestenine u Europu. Najstariji sačuvani izvor je pergament s receptom za pripravu tjestenine iz Kine 2000. godina prije naše ere.

 

 

Naime i Hrvatska se može pohvaliti sa tjesteninom. Te tjestenine su: pljukanci i fuži iz Istre, Krčke šurlice, Korčulanski makaruni. U Slavoniji se izrađuju trganci, a u Zagorju su nezaobilazni štukli punjeni sirom.

 

 

 

 


Osnovna škola "Turnić" Rijeka