2016-10-24 21:19:32

Zanimljivosti o kruhu

Jedete ga (vjerojatno) svaki dan, ali koliko zapravo znate o njemu? Mi do danas i nismo znali previše... Učenici produženog boravka 2. a i 2. b razreda odlučili su istražiti neke zanimljivosti o kruhu.

Već su stari Egipćani kruh pripremali na način sličan našem: brašno, voda, sol i kvasac koje su nekad obogaćivali masnoćom, jajima ili medom. Kruh od dizanog tijesta otkriće je koje se pripisuje Egipćanima. Radnicima u Egiptu su se često isplaćivale nadnice u porcijama kruha.

 

Mia, 2. a

 

Kao i mnoge druge namirnice, kruh je u Europu stigao iz Egipta preko Grčke. Grci su uživali u raznim oblicima kruha, poput neobične štruce u obliku gljive, a rado su mu dodavali ulje i med.

 

Nika, 2. b

 

Proizvodnju kruha od Grka su preuzeli Rimljani u čijim je rukama on doživio pravi procvat. U Rimu su pekari dobili svoj zanat. Bio je to jedini zanat koji nije bio robovski već slobodan.

 

Amela, 2. b

 

Položaj u društvu se procjenjivao po boji kruha, bijeli su jeli oni na vrhu društvene ljestvice, a oni na dnu, crni kruh.

 

Tea S., 2. b

 

Danas se u Europi više pojede bijelog kruha, a crni je kruh s raznim dodacima sjemenki najčešći izbor zdravstveno osviještenih osoba koje žele uravnoteženu prehranu.

 

Borjan, 2. a

 

Za koju god vrstu kruha se vi odlučite važno je da ga pojedete, a ne bacite!!!


Osnovna škola "Turnić" Rijeka