2011-10-20 23:07:10

Najdraža pita od jabuka grofice Anke Jelačić

U integraciji s nastavom Rkt vjeronauka odlučili smo povodom Dana jabuka, a nadovezujući se na Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje ispeći pitu od jabuka za koju vam dostavljamo recept i pripremiti voćnu salatu.

Pošto smo već bili na Marunadi u Lovranu s našim roditeljima i upoznali mnoge darove jeseni, donijeli smo mnoge od njih, a neke iskoristili i za pripremu voćne salate.

.

Slika 1. Naši vrijedni dječaci vješto sijeckaju voće

U školi i pekari saznali smo da se posebna pažnja prilikom pripremanja jela mora posvetiti higijeni i zato smo ponijeli pregače, kuhinjske krpe, kuharske kape, zatim zdjelice, noževe, namirnice… i prionuli na posao.

Slika 2. Djevojčice su bile vještije u ribanju jabuka

Pitu smo radili po starom receptu grofice Anke Jelačić.

Tijesto smo mijesili, jabuke ribali, tukli snijeg od bjelanjaka, ribali koru limuna, posložili u tepsiju, pekli i naravno – pojeli! Bilo je jako ukusno.

 

Slika 3. HURA! Naša prva pita je uspjela!

 

Slika 4. Kod nas vrijedi zlatno pravilo: Sve što napravimo moramo i sami probati!

 

Slika 5. Nakon uspješno obavljenog posla svi su bili zadovoljni i jedva čekali degustaciju

 

Slika 6. Evo još samo malo i ukusna voćna salata je gotova

 

Slika 7. Uživali smo u rezultatu rada naših malih ručica

Dečki su se iskazali u izradi voćne salate. Bilo je tu raznih darova jeseni: grožđa, mandarina, još pokoja voćka i naravno, opet vrlo zdrave i ukusne jabuke. Dodali smo šećera, cimeta, promiješali i počastili sve prisutne. Dobili smo same pohvale.

 

Ponosni smo na našu prvu pitu od jabuka za koju vam dostavljamo recept.

 

Najdraža pita od jabuka grofice Anke Jelačić

 

Tijesto:

40 dag brašna

15 dag maslaca

10 dag šećera

3 žutanjka

malo vrhnja, korica limuna

Tijesto podijeliti u dva dijela.

Slaži: tijesto, nedjev, tijesto i peci na 200 °C.

Pred kraj pečenja prelij preljevom.

Vrati u pećnicu i pusti da se suši.

 

Nadjev:

1 kg jabuka, limunov sok

8 dag šećera

 

Preljev:

3 bjelanjka, 3 žlice šećera

Šećer kuhaj u malo vode dok zgusnuta smjesa provučena među prstima ne oblikuje nit. Tu smjesu polako ulijevaj u snijeg i miješaj dok smjesa ne postane gusta.

DOBAR TEK!


Osnovna škola "Turnić" Rijeka