2013-12-08 13:46:04

Muffini

Rijetko tko može odoljeti slasnim kolačićima kao što su muffini. To su savršene slastice za hladno zimsko vrijeme i predblagdansko raspoloženje.

Ovo je članak o sreći u jednoj malenoj slastici i kako je napraviti. Pa, krenimo!

 

Način pripreme američkih muffina je vrlo jednostavan i brz. Posebno se izmiješaju svi suhi, a posebno svi vlažni sastojci.

Nakon toga se suhi i vlažni sastojci iznješaju, ali se ne smiju previše miješati (obično je dovoljno samo 12-15 pokreta kuhačom). Ako se previše miješaju u smijesi se razvija suviše glutena što muffine čini teškim, s tunelima u tijestu, a i ne narastu dovoljno za vrijeme pečenja.

 

 

Sastojci:

14 žlica brašna 6 žlica šećera 1 prašak za pecivo 1 jaje 1 vrhnje 2 dl mlijeka 100 g otopljenog maslaca čokolada ili dodaci po izboru kalup za muffine papirnate košarice (koristite ih radi lakšeg vađenja muffina iz kalupa)

 

Upute:

U posudu umiješati brašno, šećer, prašak za pecivo i kakao. U drugu posudu umiješajte jaje, vrhnje, mlijeko i maslac. Nakon toga, polako pomiješajte suhe i vlažne sastojke i pritom lagano miješajte da vam ne bi nastale grudice.

Zagrijte pećnicu na 170 do 180 stupnjeva.  Kalup za muffine napunite košaricama i u njih ravnomjerno dodajte smjesu. Svaku košaricu napunimo s otprilike dvije jušne žlice smjese ili do ¾ visine košarice.

 

 

 

U sredinu muffina možete staviti čokoladu, marmeladu ili neko voće po vašem izboru. Muffine stavite u pećnicu i pecite ih 20-30 min. Nakon pečenja izvadite ih iz kalupa i pustite ih da se ohlade nekoliko minuta.

Muffine je najbolje jesti uz mlijeko i dobro društvo.

Dobar tek!

 


Osnovna škola "Turnić" Rijeka