2016-11-28 12:27:00

Jesenski plodovi

Jesen je prekrasno godišnje doba  u kojem nas priroda zasipa brojnim ukusnim plodovima. Veliki je užitak otići u prirodu i uz šetnju sakupljati razne šumske plodove i uživati u bojama jeseni.

 

Šipak
Tržnice u jesen vrve šipkom (narom), voćem bogatim kalijem, vitaminom C i anti-oksidativnim polifenolima. Njegov sok je vrlo cijenjen jer pomaže u zaštiti organizma od zloćudnih i kardiovaskularnih bolesti. Zapravo, gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje. Šipak obiluje i vodom, zbog čega ga se smatra vrlo osvježavajućim voćem.

 

 

Mandarina

Mandarina je omiljeno voće, osim zbog sočnog i slatkog mesa, i zbog laganog guljenja prilikom kojeg se oslobađa lijepi miris eterične kore koja se koristi svježa, sušena ili nakon kuhanja u šećernom sirupu za ukrašavanje kolača i slastica.

Kod nas najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje.

 

 

Bundeva
Bundeva je simbol zrele jeseni. Jestiva bundeva ima sočno meso izrazite narančaste boje, koje sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka. U prvom redu, to je beta-karoten, narančasti pigment koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidant. Pored manjih količina bjelančevina, ugljikohidrata i masti, bundeva sadrži čitav niz vitamina, minerala i biljnih vlakana. Osim zbog jestivog ploda, bundeva se uzgaja i zbog sjemenki koje imaju veću hranjivu vrijednost od mesnatog dijela. Bogatije su mastima, bjelančevinama i ugljikohidratima te vitaminima i mineralima, posebno željezom, fosforom, kalijem i kalcijem.
Bundeva je idealna namirnica za osobe s želučanim i crijevnim tegobama, te njezini sastojci djeluju protuupalno na cijeli organizam.

 

 

Kesten
Kesten je jedna od namirnica koju uvijek povezujemo s mirisima jeseni. Pitomi kesten je blagog, slatkastog okusa, a od ostalih orašastih plodova  razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C. Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti, sadrži minerale i vitamine A, B i C grupe. Zbog svojih ljekovitih sastojaka, kesten se koristi u proizvodnji farmaceutskih preparata.

 

 

Jednostavan kolač s bundevom

Potrebno:
•        1 jaje

•        350 g šećera

•        400 g brašna

•        350 g naribane bundeve

•        1 vanilin šećer

•        1 prašak za pecivo

•        200 ml ulja

•        200 ml mlijeka

•        sok 1 limuna (po želji strugana limunova korica)


Priprema:
1. Miksati (a možete i pjenjačom ako nemate mikser) jaje, sa uljem i mlijekom. U posebnoj posudi izmiješati sve ostale suhe sastojke.

2. Dodati mokre sastojke k suhima i dobro sve sjediniti. Na kraju umiješati kuhačom ribanu bundevu i sok od limuna.

3. Biskvitnu smjesu izliti u lim za pečenje prethodno namašćen i pobrašnjen (lim srednje veličine, cca 20×30 cm) i poravnati.

4. Peći u pećnici na 175ºC 40-45 minuta.

5. Kolač rezati na kocke i prije posluživanja posipati šećerom u prahu.

 

 


Osnovna škola "Turnić" Rijeka