2014-02-21 09:57:00

Svjetski dan bolesnika u knjižnici

Povodom obilježavanja dana kojeg nitko ne priželjkuje, skupina knjižničara istražila je: kako sačuvati zdravlje, što je potrebno jesti da bismo ostali zdravi, što je štetno u našoj prehrani, da li se dovoljno bavimo sportom????

Iz literature školske knjižnice utvrdili smo koje su naše mogućnosti, što odabrati, a što izbjegavati, ponudili smo neke isprobane recepte naših starijih u liječenju ali i u prehrani...

Izradili smo plakate, izložili korištenu literaturu, saznali za glumce: Crveni nosovi i njihov humanitarni rad.

Dobro došli u školsku knjižnicu!

knjižničarka: Maja Hadnađ VII.c

 

 

Čaj  protiv kašlja od lovorovog lista

Sastojci:

10 opranih listova lovora, 12 žlica šećera, 5 dcl hladne vode.  

Postupak: čaj se kuha na laganoj vatri dok ne ishlapi 1 dcl vode.

Sirup se pije 3x dnevno po 1 žlicu.

knjižničarka: Vera Barkiđija

 

Čaj za liječenje upaljenih krajnika od zeljaste biljke pavenke (vinca minor)

 

Sušene listove i cvjetove (ubrane tijekom svibnja i lipnja) umočiti u vrelu vodu. Ohlađenom tekućinom treba ispirati usnu šupljinu i grlo. Korisno je malo čaja popiti ukoliko ne smeta gorki okus.

 

Isti postupak je i za listove ljekovite biljke kadulje (žalfija).

 

Upala grla uspješno se liječi i jabučnim octom.

Postupak: ne oguljene jabuke samelji (u kori su nevidljive kvaščeve gljivice), koje će uz malo šećera (za nekoliko dana) napraviti zdravu, pomalo resku tekućinu.

knjižničarka: Nikolina Mihelčić-Ban VII.c

 

 

Savijača od špinata

 

12 dkg margarina, šalicu brašna, malo soli, 2dcl mlijeka pomiješati sa 40 dkg špinata. U ohlađenu smjesu dodati 4 žutanjka i snijeg od 4 bjelanjka. Peći na temperaturi od 200 °C, 30 minuta. Nakon pečenja smjesu saviti u svitak. Pustiti da malo odstoji pa na odmotani sadržaj namazati svježi sir i svježe paprike izrezane na trake. Nakon što ponovno savijemo u svitak, premažemo ga vrhnjem i naribanim sirom. Ostaviti da se sastojci malo sjedine pa poslužiti.

Dobar vam tek želimo!

knjižničarka: Maja Hadnađ VII.c

 

 

Zdrav i ukusan integralni kruh

 

Sastojci:

1kg prosijanog tamnog brašna

1 svježi kvasac (umješan u zasebnoj posudici s  dodatkom mlijeka i malo tamnog šećera)

1 mala žličica soli

7 žlica domaćeg maslinovog ulja

1 žličica lanenih sjemenki

1 žličica sezama

1 žličica suncokretovih sjemenki

pola žličice zobenih pahuljica

 

Sastojke dobro izmješati, ostaviti pola sata na toplom, zatim oblikovati u kruh, a potom peći 45 minuta. (Ukusniji je ako se peče u krušnoj peći).

knjižničarka: Antonija Lekaj VII.c


Osnovna škola "Turnić" Rijeka