2014-02-21 09:57:00 Svjetski dan bolesnika u knjižnici Povodom obilježavanja dana kojeg nitko ne priželjkuje, skupina knjižničara istražila je: kako sačuvati zdravlje, što je potrebno jesti da bismo ostali zdravi, što je štetno u našoj prehrani, da li se dovoljno bavimo sportom???? Iz literature školske knjižnice utvrdili smo koje su naše mogućnosti, što odabrati, a što izbjegavati, ponudili smo neke isprobane recepte naših starijih u liječenju ali i u prehrani... Izradili smo plakate, izložili korištenu literaturu, saznali za glumce: Crveni nosovi i njihov humanitarni rad. Dobro došli u školsku knjižnicu! knjižničarka: Maja Hadnađ VII.c
Čaj protiv kašlja od lovorovog lista
Sastojci: 10 opranih listova lovora, 12 žlica šećera, 5 dcl hladne vode.Postupak: čaj se kuha na laganoj vatri dok ne ishlapi 1 dcl vode. Sirup se pije 3x dnevno po 1 žlicu. knjižničarka: Vera Barkiđija
Čaj za liječenje upaljenih krajnika od zeljaste biljke pavenke (vinca minor)
Sušene listove i cvjetove (ubrane tijekom svibnja i lipnja) umočiti u vrelu vodu. Ohlađenom tekućinom treba ispirati usnu šupljinu i grlo. Korisno je malo čaja popiti ukoliko ne smeta gorki okus.
Isti postupak je i za listove ljekovite biljke kadulje (žalfija).
Upala grla uspješno se liječi i jabučnim octom. Postupak: ne oguljene jabuke samelji (u kori su nevidljive kvaščeve gljivice), koje će uz malo šećera (za nekoliko dana) napraviti zdravu, pomalo resku tekućinu. knjižničarka: Nikolina Mihelčić-Ban VII.c
Savijača od špinata
12 dkg margarina, šalicu brašna, malo soli, 2dcl mlijeka pomiješati sa 40 dkg špinata. U ohlađenu smjesu dodati 4 žutanjka i snijeg od 4 bjelanjka. Peći na temperaturi od 200 °C, 30 minuta. Nakon pečenja smjesu saviti u svitak. Pustiti da malo odstoji pa na odmotani sadržaj namazati svježi sir i svježe paprike izrezane na trake. Nakon što ponovno savijemo u svitak, premažemo ga vrhnjem i naribanim sirom. Ostaviti da se sastojci malo sjedine pa poslužiti. Dobar vam tek želimo! knjižničarka: Maja Hadnađ VII.c
Zdrav i ukusan integralni kruh
Sastojci: 1kg prosijanog tamnog brašna 1 svježi kvasac (umješan u zasebnoj posudici s dodatkom mlijeka i malo tamnog šećera) 1 mala žličica soli 7 žlica domaćeg maslinovog ulja 1 žličica lanenih sjemenki 1 žličica sezama 1 žličica suncokretovih sjemenki pola žličice zobenih pahuljica
Sastojke dobro izmješati, ostaviti pola sata na toplom, zatim oblikovati u kruh, a potom peći 45 minuta. (Ukusniji je ako se peče u krušnoj peći). knjižničarka: Antonija Lekaj VII.c |
Osnovna škola "Turnić" Rijeka |