preskoči na sadržaj

Osnovna škola Turnić Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Izlet četvrtih razreda na Brijune

Autor: Marija Malnar Zidarić, 6. 10. 2021.

Učenici četvrtih razreda krenuli su 28. rujna, nakon dvogodišnje stanke, konačno na zasluženi i toliko željeni izlet: posjetiti Nacionalni park Brijuni. Veselo, uz dječji žamor i priču licenciranoga vodiča o Učki, ulasku u drugu županiju te gradićima koje su mogli uočiti kroz prozor autobusa, stigli su oko 10 sati na prvo odredište – grad Pulu. Mnogima je bila nova i začuđujuća informacija kako grad Pula, premda teritorijalno najveći, ipak nije glavno administrativno središte istarskoga poluotoka, već grad Pazin. Razgledali su središte Pule, staru gradsku jezgru i nezaobilazni amfiteatar koji uvijek iznova sve posjetitelje zadivi svojom grandioznošću uz neizostavno pitanje koje se postavi svakom čovjeku pred takvim zdanjem: kako je bilo moguće izgraditi takvo arhitektonsko čudo u vremenu u kojem je nastalo?! Bez građevinskih strojeva i inih pomagala.

 

 

 

 

 

Dojmove su razmjenjivali i slijegali tijekom kratke igre u dječjem, gradskom parku dok su čekali autobus za Fažanu – točku polaska na glavno odredište – Brijune. Veliko uzbuđenje trajalo je u Fažani dok se čekao brodić za prijevoz na Brijune, no uspjelo se ipak kratko razgledati maleno, simpatično, danas pretežno turističko mjesto, koje na svakom koraku ima pokoji antički ili srednjovjekovni zapis vremena.

Oko 14 sati stigli su na Brijune gdje ih je dočekao lokalni vodič i prava safari priča mogla je krenuti. Ukrcali su se u vlakić kojim su u sat vremena vožnje obišli cijeli otok Veli Brijun te upijali ljepotu netaknute prirode svim čulima. Safari park poseban je doživljaj i na trenutke su učenici imali osjećaj kao da su u Africi. Osim nojeva, indijskih goveda, zebri, kornjača čančari, posebnu im je pažnju preuzela slonica Lanka, stara gotovo 50 godina. Samozatajno se držala svoje nastambe jedući sijeno, kao da nije marila za sve posjetitelje, tek bi im povremeno uputila pogled te mahnula repom i surlom.

Kasno popodne bilo je rezervirano za posjet muzeju nekad živućih životinja otoka, fotografiranje pred svjetski poznatim kadilakom i 1600 godina starom maslinom.

Najveće iznenađenje dana bio nadaleko poznati papagaj Koki koji nije bio raspoložen da im nešto ispriča, ali ih je svakako pokušavao zadiviti svojim šarmom.

Dojmovi su se još preslagivali u autobusu na putu prema kući gdje smo stigli oko 20 sati.

 

 

 

 

 

 

 
Šetnja školom

Tableti 2020.g.

Tražilica

Tableti - razne upute

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Grad Rijeka

Anketa
Vaš omiljen predmet je:

Korisni linkovi
Carnet
CMS za škole logo
Osnovna škola Turnić Rijeka / Franje Čandeka 20, HR-51000 Rijeka / os-turnic-ri.skole.hr / os-turnic@os-turnic-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju